ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon lämnade Djurfront: “Det var en giftig miljö

Valerie Kaspersen · 25 Jan 2019
Uppdaterad 25 Jan 2019
Anna lämnade Djurfront på grund av den hårda mentalitet som hon menar fanns och de metoder som användes. Bilden till vänster är en genrebild.

Anna lämnade Djurfront på grund av den hårda mentalitet som hon menar fanns och de metoder som användes. Bilden till vänster är en genrebild. Foto: Unsplash/ Djurfront


Hot, trakasserier och olaga intrång är något djurrättsgruppen Djurfront anklagas för av flera lantbrukare. Metro har pratat med Anna, en före detta medlem, om varför hon valde att lämna gruppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna, som egentligen heter något annat, valde att gå ur den radikala djurrättsgruppen Djurfront. Men på grund av den hotbild som finns mot henne vill hon inte ställa upp med namn och bild.

Ville kämpa för djuren

Göteborgs-Posten gjorde nyligen en granskning om hot mot lantbrukare. Där lyftes det bland annat fram att lantbrukare råkar ut för grova dödshot, intrång och trakasserier från djurrättsaktivister. Flera medlemmar i Djurfront pekades ut i granskningen.

Anna, som själv är vegan, gick först med i Djurfront för att engagera sig i djurrättsfrågor.

– Jag känner många som är med och har gått med för att de bryr sig om djuren. Det är ju alltid det som är motiveringen från början. Det är ju väldigt få som är radikala även i gruppen. Det är kanske fem eller sex stycken som sysslar med våld och hot, säger hon.

Hon har själv deltagit i demonstrationer under sin tid i Djurfront, men säger att hon själv alltid hållit sig på lagens sida.

– Jag har demonstrerat utanför minkfarmar med polisens närvaro och har alltid identifierat mig för polisen.

Hård mentalitet

Anna talar om en hård mentalitet i gruppen. Att den som går med ska vara villig att utföra en rad olika saker.

– Du ska vara radikal, du ska vara våldsam och ha noll sympati. Om du inte är villig att hota själv ska du åtminstone tycka att det är bra att andra hotar. Det var helt fel inställning. Det blev väldigt giftig miljö.

Anna berättar att gruppen söker upp yngre personer när de värvar medlemmar. Personer som kanske behöver något att kämpa för.

– Djurfront erbjuder en snabb, radikal lösning av djurrättsproblemen. Det är väldigt lockande. De övertygar folk och säger att ”vi gör det här, det kommer inte hända någonting, det är helt okej, det är typ lagligt eller blir inga följder”, säger hon och fortsätter:

– Sen blir det ju det. Det blir följder för att de har blivit lurade. Jag vet många som har berättat att de gjort något som sagts varit lagligt, men sen får de straff. Många unga personer som i dag har brottsregister har blivit lurade av Djurfront.  

Tog avstånd

Anna gick ur gruppen på grund av den hårda mentalitet som hon menar fanns och de metoder som användes. Efter att Anna tog avstånd har hon fått utstå både hot och trakasserier från medlemmar i gruppen, berättar hon.  

– Många av de före detta medlemmarna som har kritiserat Djurfront har blivit utsatta för hot, säger Anna och fortsätter:

– Djurfront säger att man är en golare och att man hatar veganer och vill förstöra för djurrättsrörelsen, även om man fortfarande är vegan och aktiva i andra organisationer.

Anna menar att det är en liten minoritet av djurrättsrörelsen som trakasserar och hotar.

– Jag tycker att det är tråkigt att en väldigt liten del av djurrättsrörelsen förstör för resten av oss. Många aktivister bryr sig om både människor och djur och vill bara ha en bättre värld.

Uppmanar andra att gå ur gruppen

Själv anser hon att det finns bättre metoder att ta till för att nå ut till folk som inte inkluderar våld.

– Jag märker ju att folk inte lyssnar om det står Djurfront. Jag vill ju förändra samhällets syn på köttindustrin och hur vi ser på djur och det gör man inte genom radikala aktioner med våld och trakasserier.

Hon tycker även att medlemmarna i Djurfront ska tänka om.

– Jag uppmuntrar folk att gå ur Djurfront och ansluta sig till seriösa organisationer och ta avstånd.

pil
Fakta: Djurfront

Djurfront är en ideell förening som fokuserar på det de själva kallar radikala aktioner och demonstrationer. Djurfront uppger att de kämpar för ”djurens totala frigörelse”. Gruppen är knuten till Animal Liberation Front (ALF), vilket är ett slags paraplybegrepp för samtliga militanta och radikala djurrättsaktivister i världen.

Flera medlemmar i Djurfront har anklagats och dömts för en rad olika brott. Bland annat dess ledare som fick fängelse i två år för bland annat gravskändning.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro