ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon lär män och kvinnor att förstå varandra bättre

Josefin Michanek · 7 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Marianne J Legato är experten på genusmedicin som skrivit en bok om relationer. ”Den nya hjärnforskningen ger oss nya ledtrådar om kvinnors och mäns beteende i rekordfart.” 

Marianne J Legato är experten på genusmedicin som skrivit en bok om relationer. ”Den nya hjärnforskningen ger oss nya ledtrådar om kvinnors och mäns beteende i rekordfart.”  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

RELATIONER. I boken ”Varför kvinnor alltid kommer ihåg och män alltid glömmer” lovar författaren Marianne J Legato stora saker: att läsaren ska lära sig att förstå det motsatta könet.

Är det möjligt?– Ja, men det krävs en hel del kunskap och inte minst en outtröttlig vilja, säger hon och skrattar.

Marianne J Legato är pionjär inom området genusmedicin och har under många år ägnat sig åt forskning kring kvinnor och hjärtsjukdomar. Någon relationsexpert säger hon sig egentligen inte vara, men när hon blev tillfrågad att skriva en bok om kvinnors och mäns relationer utifrån den senaste hjärnforskningen nappade hon direkt. – Tidigare har man fokuserat på den manliga hjärnan men den nya forskningen intresserar sig även för kvinnans hjärna. Det gör att vi hela tiden får veta mer om varför kvinnor och män beter sig olika, säger hon.

Vad är skillnaden på mäns och kvinnors hjärnor?– Det finns både strukturella och kemiska skillnader. Könshormonernas sätt att påverka vårt beteende och våra känslor som styrs från hjärnan gör att skillnader uppstår.

Hur påverkar det relationer mellan män och kvinnor?– Våra olika hjärnor gör att vi har olika färdigheter och löser problem på olika sätt. Kvinnor är till exempel mer verbala och är bättre på att se och tolka ansikts-uttryck än män. Män är mer målinriktade och mer riskbenägna än kvinnor. Män minns inte heller otrevliga händelser lika detaljerat som kvinnor.

Det låter rätt generaliserande. Är det så enkelt?– Visst är det en generalisering och det finns naturligtvis skillnader inom grupperna, men slutsatserna bygger på data gjorda på många individer. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att hjärnan inte är fast i cement, den förändras ständigt och de erfaren-heter vi gör påverkar oss djupt. De olika förväntningar kvinnor och män har på sig från samhället påverkar naturligtvis också vårt beteendemönster.

Sedan boken ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” har det kommit många relationsböcker. Varför behövs det en till?– I och med den nya neurobiologiska forskningen blir det möjligt att studera hjärnan i realtid och vi kan redan nu dra helt nya slutsatser om olika beteenden. Mäns och kvinnors olikheter blir mer befästa och det är för mig något positivt. Det gör att vi kan fokusera på att lära oss av varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro