ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon nekades socialbidrag”

Clarence Frenker · 23 Sep 2011
Uppdaterad 23 Sep 2011
Den 30-åriga kvinnan erkände i går att hon bragt sina söner om livet.

Den 30-åriga kvinnan erkände i går att hon bragt sina söner om livet. Foto: Urban Brådhe


Mamman erkänner att hon tog livet av sina två söner. Häktas för mord. Pappan: Äntligen slut på alla frågor och misstankar”. Psykologen: ”Har hamnat i kris”

klar

Artikellänk är kopierad

Den 30-åriga kvinnan var klädd i kriminalvårdens gröna kläder när hon i går eftermiddag fördes in i sal ett i Attunda tingsrätt. Förutom ett tiotal journalister och knappt lika många åhörare närvarade också pappan till den fyraårige pojke som tillsammans med sin åttaårige halvbror i måndags hittades döda vid Munkholmsbadet i Sigtuna. Mamman fick hjälp med att dölja sitt ansikte bakom en gul filt när kammaråklagare Ellen Aule läste upp häktningsyrkandet. Efter det erkände kvinnan att hon dödat pojkarna. – Hon erkänner att hon bragt sina två söner om livet, säger kvinnans advokat Eva Möller. Efter en kort överläggning beslutade rätten att häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord. Pappan har sedan han larmade polisen i söndags varit övertygad om att mamman varit oskyldig. – Nu är det slut på alla frågor och misstankar, säger han med tårar i ögonen. På lördag ska en minnesstund hållas för pojkarna i Märsta. Vad obduktionen av pojkarna som blev klar i onsdags visat vill åklagaren inte kommentera. Enligt vänner hade kvinnan mått psykiskt dåligt tiden före dådet efter att socialtjänsten nekat henne hjälp med hyra och mat till barnen. – När hon nekades socialbidrag var det bara stopp, sedan gick allt utför. Det tog hårt på henne. Jag tror hon tänkte att ”nu finns ingen annan utväg”, säger en av kvinnans vänner. Kvinnan ska nu genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. – Det är inte stundens ingivelse utan en process som leder fram till sådant här, om man håller barnen hemma från skolan. Den här kvinnan har hamnat i kris. Det kan bero på ett hot om att barnen ska bli omhändertagna, att hon inte kan försörja dem eller att hon förlorat jobbet. I de banorna börjar man fundera, men man vet inte ännu vad som hänt, säger Anders Nyman, psykolog och psykoterapeut, och tillägger: – När någon plötsligt börjar isolera sig bör ju omgivningen reagera.

Väninnan bröt ihop i rätten

När den 30-åriga kvinnan erkände brast det för hennes väninna. Först kom tårarna, sedan chocken. Sedan lade hon sig på golvet utanför rättssalen och grät. När pojkarna inte kom till skolan efter sommarlovet försökte hon förgäves få kontakt med familjen. Till sist kontaktade hon socialtjänsten. – Allt jag fick var ett otrevligt bemötande. Men jag kunde aldrig ana att det skulle gå så här.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro