ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon sa upp sig från jobbet i Sverige – för att hjälpa flickor som flyr IS

Johan Wikén · 12 Jan 2016
Uppdaterad 13 Jan 2016
Delal Sindy, 24, med Liza som bor i Zakho.

Delal Sindy, 24, med Liza som bor i Zakho. Foto: Privat


Delal Sindy, 24, släppte allt och lämnade Karlstad för att hjälpa flickor och kvinnor som flyr Islamiska statens våld. Men arbetet kommer med ett pris. Jag har blivit hotad av IS-terrorister”, berättar hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Islamiska staten hade precis invaderat staden Sinjar i norra Irak. Flickor och kvinnor tillfångatogs och såldes som sexslavar. Där och då tog 24-åriga Delal Sindy beslutet. Hon skulle dit och hjälpa till.

– Jag kände att jag kunde göra skillnad och att jag ville göra skillnad. Jag satt i bekväma Sverige och levde ett liv med många bekvämligheter som andra människor inte har.

►LÄS MER: Jonatan, 23, räddar unga flickor från att bli sexslavar

Delal Sindy sa upp sig från jobbet, bokade en flygbiljett och lämnade Karlstad i oktober 2014. Hon jobbade för en internationell hjälporganisation i staden Zakho i kurdiska regionen av Irak dit många har tvingats fly från IS.

– De har sett sina makar, barn och släktingar bli avrättade. De har fått fly i nio dagar uppe i bergen utan vatten och mat, många barfota. Många förlorade sina barn i hettan, berättar hon.

– De som inte lyckades fly fick ännu värre öden, var man tjej blev man tagen som sexslav och såldes, fick stå ut med våldtäkter dagligen.

Efter någon månad på plats startade Delal Sindy en samtalsgrupp för flickor och kvinnor som lyckats fly IS fångenskap. Hon hjälper dem även på många andra sätt genom sitt kontaktnät med olika hjälporganisationer.

– Att veta att jag aktivt och direkt hjälpt många familjer och flickor att få en bättre livskvalité och miljö är vad som får mig att kämpa vidare.

LÄS MER: Män måste ta ansvar för det sexuella våldet mot kvinnor

Efter 14 månader vid fronten i norra Irak är 24-åriga Delal Sindy hemma i Sverige igen. Men bara för tillfället, om ett par månader planerar hon att åka tillbaka för att fortsätta sitt arbete. Genom den nystartade organisationen Act for change vill hon inspirera andra att hjälpa till.

Men med arbetet för utsatta kvinnor följer också dödshot.

– Jag har blivit hotad av IS-terrorister som kurdiska säkerhetspolisen spårat till Mosul och även Syrien. I hoten stod det att jag var den första som de skulle ta fast och döda. Jag får så mycket motivation av all kärlek och uppskattning, men även av hatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro