ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon ska få fart på stockholmarna

Josefin Michanek · 16 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) är oroad över att stockholmarna rör sig för lite. "Framför allt är problemet stort bland unga tonårstjejer".

Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) är oroad över att stockholmarna rör sig för lite. "Framför allt är problemet stort bland unga tonårstjejer".


klar

Artikellänk är kopierad

MOTION. Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) är oroad över larmrapporter om att stockholmarna rör på sig för lite. För att råda bot på problemet har hon bjudit in Stockholms idrottsrörelser till ett rådslag.

Vad är tanken bakom sammankomsten? – Vi behöver hjälp för att prioritera rätt. Idéerna som kommer fram ska ligga till grund för hur vi i framtiden planerar satsningar på idrott i Stockholm. Vad kan politiker göra för att få folk att motionera mer? Det blir lätt lite hurtigt. – Jag vill inte låta som någon missionär men jag tror att alla mår bättre av att hålla igång fysiskt. Politiker ska inte stå och dunka folk i huvudet och säga åt dem att de måste ut och röra på sig utan mycket handlar om information och att prata om varför det är viktigt med motion. Vår uppgift är att göra det möjligt för de som vill motionera, med till exempel cykelbanor och upplysta joggingspår.

Just Stockholms cykelbanor debatteras ju ofta. Kan vi vänta oss några förändringar? – Nej, jag tycker de fungerar bra som de är.

Är Stockholmarna latare än folk ute i landet? – Det har jag inga siffror på, men vi har på senare tid fått alarmerande uppgifter om att inaktiviteten ökar. Idrottsrörelserna är duktiga på att engagera unga människor och barn, men många lämnar idrotten i tonåren, framför allt många kvinnor. Vi ser att jättemånga tonårsflickor är inaktiva och att det börjar bli en klassfråga är allvarligt.

Varför är unga tjejer mindre aktiva än unga killar? – Våra forskare hävdar att det har att göra med att det i pojkars identitesbyggande ligger nära till hands med fysisk rörelse, medan det i flickors tonårstid ofta är helt andra saker man förväntas göra än att börja idrotta.

Vad ser du som det viktigaste att satsa på när det gäller idrott i Stockholm? – Vi har gjort en jättestor ridsatsning på 113 miljoner kronor. Vi satsar också mycket på badanläggningar och idrottshallar.

Men hur många kan ta del av satsningen på ridning– är inte det en väldigt dyr sport att hålla på med? – Ridsport är inte den dyra sport som den varit. Det är en gammal fördom och många andra sporter är mycket dyrare. I dag är det den vanligaste flicksporten i Stockholm och den har länge varit eftersatt.

Hur tycker du att idrotten fungerar i skolan? – Den måste bli mycket bättre. Jag tycker man borde slopa teorin i skolidrotten, 30 procent av tiden ägnas åt teori. Jag tycker det är viktigare att ungarna får röra på sig. Inställningen till att röra sig läggs tidigt.

Hur motionerar du själv? – Jag tränar dansaerobics. Det är rolig musik och jag går oerhört lite på disco nuförtiden så det här får väl vara min ersättning för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro