ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon skadade sig själv i 25 år

Oscar Nelson · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
– Ingen vuxen reagerade, säger Hannah Parnén, som började skära sig själv redan i ettan.

– Ingen vuxen reagerade, säger Hannah Parnén, som började skära sig själv redan i ettan. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Hundratals skånska ungdomar läggs varje år in på sjukhus för självskadebeteende. Hässleholmstjejen Hannah Parnén kämpade i 25 år för att bli frisk. I dag hjälper hon andra med samma problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Hannah Parnén, 31, var aldrig glad som barn. Uppväxttiden i Umeå beskriver hon som en strävan efter att vara den perfekta tjejen. Liten, smal och högpresterande i skolan. När hon började ettan var målet att väga minst i klassen. Under samma period skadade hon sig själv för första gången. – Ingen vuxen reagerade, det var ju ingen som trodde att jag gjorde det medvetet. Förra året lades 295 skånska ungdomar i åldern 10–24 år in på sjukhus för självskadandebeteende. Lars-Gunnar Lundh, psykologiprofessor på Lunds Universitet, har forskat i ämnet. – Att skada sig själv kan fungera som ett sätt att klara av svårhanterliga känslor. Det är den vanligaste anledningen. För Hannah eskalerade det i 20-årsåldern. Ätstörningar och självskadebeteende ses som olika diagnoser och Hannah kände att hon inte fick tillräckligt med hjälp. – Till slut kom jag till ett behandlingshem i Skåne som tog emot patienter med dubbel problematik. Man hamnar lätt mellan stolarna. Sedan två år tillbaka lever Hannah ett normalt liv i Hässleholm och arbetar för att hjälpa andra med liknande problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Oscar Nelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro