ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon släcker tv-nätet

Helena Wingbrant · 17 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


Carina Koch leder det analoga tv-nätet i graven

klar

Artikellänk är kopierad

NEDSLÄCKNING. I måndags släcktes det analoga tv-nätet i mellersta Norrland ner. Det var det största nedsläckningsområdet i digital-tv-övergångens historia. Arbetet involverade drygt 200 master och insatser från cirka hundra personer.Och i mitten på maj är det dags för nästa stora område – övre Norrland. Men Carina Koch, projektledare för digital-tv-övergången på Teracom, tar det hela med lugn. Detta trots att projektet som helhet både är komplicerat och långvarigt. – Varje etapp av nedsläckningen kan ses som ett delprojekt som vi upprepar flera gånger. Så vi vet hur det ska göras, säger hon.

Och när Carina Koch själv ska beskriva varför hon blivit projektledare är det just detta lugn hon lyfter fram, tillsammans med sitt sinne för ordning och reda. Egenskaper som verkar behövas för att hålla ihop alla moment i projektet.– Det pågår flera saker samtidigt och arbetet är väldigt intensivt. Ingen tolerans finns för förseningar. Datumet för nedsläckning måste hållas.Carina Koch blev projektledare för digital-tv-övergången i början av 2007, men har varit inblandad i projektet sedan starten. Bland annat var hon delprojektledare för informationsgruppen. Då handlade projektledarrollen mest om att ta fram trycksaker till företag och allmänheten och att anordna informationsdagar.Vad gör du som projektledare nu?– Jag är problemlösare för delprojektledarna och ser till så att budgeten och tidplanen följs. Det kan handla om att få beslut om budgeten att tas fram i rätt tid. Jag rapporterar också till styrgruppen och övriga företag.Hur är det att vara projektledare?– Roligt! Man vet att man gör en stor skillnad både för kunderna och för oss själva.Hur kan man hantera ett så stort projekt?– Jag själv har egentligen mest kontakt med delprojektledarna och ser inte så mycket av det stora projektet. Vilka problem kan uppstå i ett projekt?– Jag kan tänka mig att om man använder projektformen lite för mycket så kan det bli alldeles för tungt administrativt. Projektet måste vara av en viss storlek för att det ska löna sig. Vilka tips kan du ge till dem som vill bli projektledare?– Jag vet inte, jag hade egentligen inte tänkt att bli det! Det var inte ett medvetet yrkesval utan det var mer så att jag arbetade med de här frågorna tidigare. Men det är bra att vara strukturerad och hålla ordning. Det finns också massor av utbildningar. Fast jag har själv fått mina kunskap om att vara projektledare genom praktiskt arbete.

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Wingbrant
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro