ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon slåsss för morgontrötta

TT · 17 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KAMP. Morgontrötta elever i Göteborg får plugga på kvällen och snart startas en arbetsförmedling för kvällsmänniskor.– Nio till fem-normen är en onödig rest från förr, säger Erika Augustinsson från nystartade b-samfundet.

Att jobba nio till fem är normen på många jobb och de som har svårt att komma upp på morgonen tvingas ofta anpassa sig efter de kvällströtta. Men nu startas b-samfundet, en förening som ska jobba för morgontröttas rättigheter. Bland annat vill den införa mer flexibla arbetstider.– Vi vill sudda ut fördomarna kring morgontrötta, som att man skulle vara mer effektiv om man är uppe med tuppen, säger Erika Augustinsson, vice ordförande på B-samfundet, till TT. Stora vinster av flexibilitetHon tror att attityden mot sjusovare är en rest från jordbrukssamhället då man var tvungen att jobba när det var ljust ute.– Men nu finns det ingen vits med att stiga upp tidigt. I stället finns det många vinster med flexibilitet både i arbetstider och skoltider. Till exempel skulle många göra bättre ifrån sig på jobbet och i skolan, säger Erika Augustinsson, som själv tackat nej till flera jobb på grund av arbetstiderna. I höst startar b-samfundet en arbetsförmedling för morgontrötta. I Göteborg ska gymnasieskolan Vasa lärcentrum införa möjligheten för elever att plugga på kvällstid. Dagens sista lektioner kommer att hållas 21.00.– Det har varit ett önskemål från eleverna och därför vill vi prova det, säger Solweig Wahlqvist, planeringschef på utbildningsförvaltningen i Göteborg. Sömnen störs av ljusTorbjörn Åkerstedt är professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han menar att vår dygnsrytm mest beror på vanor och bara lite på generna.– Vi är programmerade för att lägga oss runt åtta på kvällen, men dygnsrytmen störs av att vi exponeras för ljus på kvällen och för lite på morgonen. Man kan ändra sina vanor genom att utsätta sig för ljus på morgonen och släcka lampan på kvällen, säger han till TT. Torbjörn Åkerstedt ser inga problem med att införa flexiblare arbetstider på vissa arbetsplatser och i skolan.– Barn och tonåringar behöver mycket mer sömn än vuxna. Dessutom påverkas de mer av sömnbristen och det går ut över deras skolarbete. Så det kan vara en bra idé, risken är bara att många vänder ännu mer på dygnet, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro