ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hon slipper förlora någon när hon är ung"

Lotta Imberg · 6 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

DEBUTERAR. Han skrev sin autograf 1 386 gånger i söndags. Så många var det som hade förhandsbeställt ett signerat exemplar av Alex Schulmans debutroman ”Skynda att älska”.

Det är svenskt signeringsrekord, enligt förlaget. Och ett förvånande sådant. Bara för att Alex har varit landets framgångsrikaste bloggare är det inte givet att en bok om förhållandet till hans gamla pappa, tv-producenten Allan Schulman, ska intressera hans läsare.

Vilka vill läsa boken egentligen? Inte kan det väl vara de som gillar ”kloakernas slussvakt”, som Björn Ranelid uttryckte det? – Det är inte helt självklart vem som ska köpa den. Men jag tror att jag har en trogen bas av människor som läser min blogg och som är intresserade av nästan allt jag gör. Även om jag skulle skriva en bok om solsystemet så skulle de nog köpa den.

Varför skrev du den?– Från det pappa dog (2003) till för något år sedan har jag känt att det har varit av yttersta vikt att inte bryta ihop, att inte låta sorgen ta överhanden. Men så insåg jag att den sanna triumfen ligger i att bryta ihop och sedan börja därifrån. Det var i spillrorna i mitt sammanbrott som jag satte ihop mig själv och jag började skriva.

Det är en slags förlängd terapi?– Ja, det kan man säga, absolut. Den har gjort mig till en mycket helare människa. Sedan vill jag också berätta om pappa, han var en otrolig person.

Du förstör bilden av dig själv. Den elake cynikern och provokatören har visat sig vara en gråtmild och sentimental person. – En mjäkig tönt, ha ha. Hur man är kommer man själv aldrig att kunna lista ut, men jag kan inte sörja att mediabilden av mig förändras.

Kommer litteraturkritikerna tycka att du är en fin kille nu?– Boken har vissa kvaliteter som till och med de svårt kulturella människorna skulle kunna uppskatta. Men jag kan aldrig blidka kulturjournalisterna och kommer aldrig att vara på samma sida. De tar sig på så stort allvar. Jag hatar det, jag hatar att se en text där skribenten tar så mycket plats att man inte längre vet vad man läser.

Och det ska du säga, som alltid tagit stor plats?– Ja, men det har varit ett extremt medvetet val att vara ett väldigt starkt subjekt. En karaktär, en diva, en narcissist, en dåre, en idiot och så där. Men faktum är att den där bloggmänniskan inte ens är i närheten av den person jag är.

Du har skrivit boken om din pappa samtidigt som du själv förbereder dig för att bli pappa. Hänger det ihop?– Jag tror att det kan ha med vartannat att göra, men det var ingen omedelbar anledning. Men jag tror att det hjälpte mig lite att skriva boken.

Din pappa var 57 när du föddes. Du blir en betydligt yngre far. – Det är skönt att få veta vad som händer min dotter. Jag kanske får träffa hennes man och barn. Och hon slipper förlora någon när hon är ung. Det som var så jobbigt i min barndom var att jag alltid tänkte – ända sedan jag var 7 år – på att jag skulle förlora pappa. Det gjorde min uppväxt orolig och fylld av ångest.

Schulmans favoritböcker

BOKMAL. Alex Schulman har ett eget litet bibliotek som han är väldigt stolt över. Men så är han också en bokmal som har läst 60 poäng litteraturvetenskap. – Det är så fint med böcker, otroligt vackert. Mycket vackrare än tavlor. Och den snyggaste möbeln är egentligen en bokhylla.

Vilka är dina favoritböcker då? 1. ”Hundra år av ensamhet” av Gabriel García Márquez (1967).

2. ”Den gamle och havet” av Ernest Hemingway (1952).

3. ” Döden är en man. Historien om obducenten och allmänläkaren” av Per Lindeberg (1999).

4. ”Albert Speer och sanningen” av Gitta Sereny (1995).

5. ”Strändernas svall” av Eyvind Johnson (1946)– Men om man inte orkar med någonting så orkar man alltid med en Tranströmerdikt. Det är därför som jag tycker om att ha hans samlade dikter på nattduksbordet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro