ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon sporrar tittarna att bli teknikfreaks

Mia Odeh · 25 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

TEKNIK I UR. För ett år sedan började Anna Charlotta Gunnarsson och hennes kolleger på Utbildningsradion, UR, att diskutera hur stort teknikfältet egentligen är. Idén till ett tv-program föddes. Programmet till ”Hela apparaten”. Anna Charlotta Gunnarsson menar att på samma sätt som alla använder språket utan att reflektera över hur det fungerar används tekniken i dag.

•• Vad hoppas du att ”Hela apparaten” får för effekt?– Mina högsta förhoppningar är att alla som tittar får självförtroende för sin egen teknikkompetens och att landets lärare får upp ögonen för teknikfältets bredd. Man kan undervisa teknik i alla ämnen, men i stället gör man övningar med knappar och sladdar utan att diskutera med eleverna varför det behövs och vad det kan användas till.

•• Hur tycker du att under­visningen borde se ut i stället?– Man kan filosofera runt hur man med teknik kan lösa problem, vilka nya problem som finns och hur teknikens konsekvenser kan se ut. Vem visste till exempel att reningsverken styrs av datorer? Vad skulle hända om någon hackade sig in där? Alla nya tekniska uppfinningar och innovationer skapar ju nya behov.

•• Hur kombinerar du ditt intresse för genusfrågor i tv-programmet?– Ska vi till exempel ha tag på en rörmokare till programmet hittar vi en kvinnlig rörmokare. Genom att just jag är programledare kanske jag ser på tekniken på ett annat sätt än vad en man skulle ha gjort. Jag hoppas att kvinnor kommer att titta på programmet och upptäcka att de inte behöver ha teknikpanik. Det är så lätt för kvinnor att bli utestängda från tekniska saker genom att säga att ”jag kan ingenting om det där”.

•• Vilken är den bästa exi­sterande uppfinningen då?– Alfabetet är världens hittills bästa uppfinning. Tjugonio tecken som går att kombinera i all oändlighet för att kommunicera med andra oberoende av när man gör det och var man är, det är helt fantastiskt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro