ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon stämmer förbundet – på grund av ojämlika löner

Filip Häggberg · 30 Aug 2018
Uppdaterad 30 Aug 2018
Hope Solo gjorde över 200 landskamper för USA.

Hope Solo gjorde över 200 landskamper för USA. Foto: Getty Images


Hope Solo var länge en av världens bästa målvakter. Nu stämmer amerikanskan sitt eget förbund på grund av löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Vi kan inte vara tysta”, skriver hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna känner igen Hope Solo från OS-kvartsfinalen mellan Sverige och USA 2016. Då uppmärksammades målvaktens psykningar mot Lisa Dahlkvist i straffläggningen och hennes kommentarer efter matchen, där hon kallade de svenska spelarna för fegisar.

Men vid sidan av planen är Solo känd för något helt annat – hennes kamp mot ojämnställda löner. I samband med fotbolls-VM 2015 anmälde hon och fyra lagkamrater USA:s fotbollförbund till jämställdhetsombudsmannen på grund av löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

”Vi kan inte vara tysta”

Det gav dock inget gehör, och nu väljer Solo att stämma förbundet.

”Vi kan inte vara tysta. Vi får inte acceptera status quo. Vi får inte gå med på mindre än jämställda löner. Historien har visat att vi måste kämpa för våra rättigheter. Jag kommer fortsätta kampen för de unga i USA:s skull, och jag kommer fortsätta tro att de kommer ha en bättre och mer jämställd värld än den som vi har nu”, skriver hon på sin hemsida.

Solo menar att jämställda löner är en fundamental rättighet.

”Det är dags att låta domstolarna bestämma”

”Det amerikanska fotbollsförbundet hade kunnat vara världsledande i detta. I stället går den äran till Island och Norge, medan vi fortsätter att tvingas slåss varenda gång. Det är dags att låta domstolarna bestämma vad som gäller när det kommer till jämställdhet”, skriver hon.

Hope Solo är i dag 37 år. Hon tog två OS-guld (2008 och 2012) för sitt USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro