ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon talar för oss alla”

Michael Freidson / Metro World News · 17 Maj 2011
Uppdaterad 16 Maj 2011

Inspirerade av vår gästredaktörs engagemang i homosexuellas rättigheter har Metro undersökt vilka länder som försvarar deras rättigheter. Och vilka som fortfarande anser att homosexualitet är kriminellt. Lady Gaga: Det är en generationsfråga.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag engagerar mig i sociala frågor och mänskliga rättigheter, för det påverkar mina fans, sa Lady Gaga när Metro träffade henne för att planera denna upplaga.

Och tajmingen kunde inte ha varit bättre: I dag är det den Internationella dagen mot homofobi och transfobi, en dag som vill öka kunskapen om HBTQ-personers rättigheter världen över.

För att ta reda på vilka länder som behöver öka sin kunskap frågade vi Cary Alan Johnson, chef för International Gay & Lesbian Human Rights Commission. Hans organisation bevakar och arbetar för mänskliga rättigheter på alla världens kontinenter. De goda nyheterna först: – Enorma framsteg, säger Johnson när han sammanfattar utvecklingen de senaste 20 år. – Alla länder i Europa har skydd för sina medborgare och många länder försvarar familjerättigheter, till exempel rätten att gifta sig. Och alla länder i Latinamerika har avkriminaliserat homosexualitet. Och det går till och med framåt i vissa länder i Afrika. Det är fortfarande två tredjedelar av länderna där homosexualitet är kriminellt men vissa, som Mocambique, har gjort klart att de kommer att gå så långt att låta homosexuella gifta sig och adoptera barn. Och Sydafrika har den mest progressiva konstitutionen i världen.

Men nu till de dåliga nyheterna: Även i dessa länder sker våldsamma attacker. Nyligen i ”progressiva” Sydafrika dödades Noxolo Nogwaza, en 24-årig välkänd lesbisk aktivist efter att ha utsatts för hugg med glasskivor under vad som i Sydafrika kallas ”korrektionsvåldtäkt”. En använd kondom och en tom glasflaska lämnades på hennes kropp.

Sydafrika är ”ett våldsamt land mot kvinnor generellt” påpekar Johnson. Men den hemska attacken är bevis på att diskriminering är svår att bli kvitt.

Många länder vill inte att det ska sluta. – Det finns de i Medelöstern och vissa delar av Afrika som ännu är genomsyrade av en särskild sorts social konservatism som leder till våld, säger Johnson och lägger till att fattigdom och religion komplicerar saken vidare.

Barn som är ”annorlunda” förnekas även ofta utbildning. – Lesbiska flickor i Uganda slängs ur skolan, berättar Johnson. – Barn som är transpersoner i Belize och andra ställen i Karibien får inte gå i skolan. Familjer i Pakistan och Bangladesh vägrar att betala skolavgifter för de som är icke-normativa eller queer. Om man inte kan få en utbildning, kan man inte försörja sig och kommer alltid att utsättas för diskriminering.

Så vad kan man göra? Var aktiv, verka enande och var tålmodig. – Tid, är Johnsons bästa recept. – Det är en generationsfråga, säger Gaga. – Världen kommer att acceptera homosexuella när de ser att de är vanliga människor, som brevbärare och doktorer och … internationella superstjärnor. – Gaga går längre och gör mer för oss alla, säger Johnson. – Vi kan inte alla vara så fria att vi kan leka med könstillhörighet, att leka med sexualitet, leka med uppfattningar om spiritualitet och religion. Hon gör det för oss och står fast. religion. Vi uppskattar det djupt. Hon talar för oss alla.

klar

Artikellänk är kopierad

Michael Freidson / Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro