ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon tar över Svensktoppen

Maria Forsström · 22 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trio mé Bumba.
Trio mé Bumba.

FLAGGSKEPP. Carolina Norén började med studentradio för 20 år sedan, gick vidare till Radio Stockholm och ska nu på söndag ta över ett av Sveriges Radios flaggskepp: ”Svensktoppen” – en uppgift hon känner sig ödmjuk inför.– Man förstår inte hur stort det är förrän alla börjar höra av sig. Jag ser det som en stor ära. Det är ju en klassiker.

Vill du förnya?– Jag har oftast varit med om att starta program från grunden tidigare, men det här känns mer som något man vill bevara och ta hand om som en kulturskatt, förädla snarare än förändra. Så nej, jag har inte tänkt rycka upp allt med rötterna. Alla tror att det här är menat som en föryngring, men jag och Annika [Jankell, de senaste årens programledare] är faktiskt lika gamla.

Vad säger du till kritikerna som vill ha musik med svensk text?– Att då får man nog vända sig till svensk musikbransch. Man måste acceptera att mycket svensk musik sjungs på engelska, och om man väljer bort den kan man inte påstå sig bevaka svenskt musikliv. Jag vet att det började när Afro-Dite vann schlagerfestivalen och inte fick vara med på ”Svensktoppen” eftersom de sjöng på engelska. Sådant blir bara konstigt.

Hur kommer det sig att du började med radio?– Jag pluggade lite allmän psykologi men upptäckte att det krävde sju års studier. Dessutom var det tråkigt, bara anatomi där man skulle lära sig alla delar i huvudet. Antar att det var ett sätt att sålla bort amatörentusiasterna, och det funkade ju. Sedan började jag göra studentradio, och då kände jag att det ju är det här jag vill göra. Men mina första sändningar lät jag som om jag ropade ut flighter på flygplatsen.

Du har gjort en del nostalgiprogram också. Är du en nostalgiker?– Ja, det är jag nog. Kan inte riktigt slänga saker heller. Det är spännande att titta tillbaka och analysera. Och på sommaren, precis som klockan två på en bra fest, tenderar alla att bli lite nostalgiska, så programmen fungerar då. Inte varje dag, men som godbit ibland.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro