ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon tar selfies med männen som trakasserar henne

Linnea Bergman · 7 Okt 2017
Uppdaterad 9 Okt 2017

Noa Jansma, 20, har hittat ett nytt sätt att bemöta de män som trakasserar henne på stan. Hon tar helt enkelt en selfie tillsammans med dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Noa Jansma, som till vardags är student i Amsterdam, bestämde sig för att under en månads tid fråga om hon fick ta en selfie med de män som ropade efter henne på stan.

Hon ville visa hur mycket unga tjejer får stå ut med bara genom att rör sig på gatorna.

Resultatet blev Instagramkontot ”Dearcatcallers” som snart fylldes med bilder. Inför varje selfie frågade hon mannen eller männen om det var okej att hon tog en bild. De flesta verkade inte tycka att det var något konstigt med det, berättar hon.

Till varje bild gjorde hon även en beskrivning av vad männen sagt och gjort.

Noa Jansma berättar för BBC att hennes killkompisar blev förvånade över hur många selfies det blev.

– Jag tycker att det är så konstigt att för halva befolkningen är det här ett dagligt problem, medan den andra halvan inte är medveten om det, säger hon till BBC.

Under en månad, från slutet av augusti till slutet av september, postade Noa Jansma totalt 24 bilder på sitt konto. Männen som sa sexistiska saker till henne på stan var dock fler än så. I vissa lägen kände hon sig för otrygg för att fråga, andra gången hann mannen eller männen iväg.

Noa Jansam säger att hennes syfte inte är att hänga ut de enskilda männen, utan att visa på ett samhällsproblem. Nu planerar hon att ge kontot vidare till en annan ung kvinna i ett annat land.

– Det är ett globalt problem. Det är därför jag vill ge kontot till en annan tjej i ett annat land och i en annan stad bara för att visa att det kan hända var som helst för vem som helst, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro