ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon tävlar i att göra forskning begriplig

Josefin Svenberg · 4 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Alva Appelgren är en av nio forskare som tagit sig till torsdagens final i Forskar Grand Prix 2013 – tävlingen där deltagarna ska presentera sin egen forskning på ett så fängslande och pedagogiskt sätt som möjligt. Och de har bara tre minuter på sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter nio deltävlingar runt om i landet har lika många forskare kvalificerat sig till riksfinalen i Forskar Grand Prix 2013. De forskar om allt ifrån produkttjänstutveckling till beteendestrategier hos fiskar, men har gemensamt att de lyckats göra en bra presentation av sin forskning på bara tre minuter

Ikväll avgör publiken och en expertjury vem av forskarna som gör den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen. En av de tävlande är stockholmsbon Alva Appelgren, 30, från Karolinska Institutet.

Beskriv din forskning med en mening!

– Min forskning handlar om att ta reda på hur våra tankar kring intelligens och vår egen självkänsla påverkar vår prestation och hur vi reagerar på att göra misstag, säger Alva Appelgren.

Okej, och om du ska ge en lite mer konkret beskrivning?

– Jag vill ta reda på vad som händer i hjärnan när man får kritik och beröm, så att man ska kunna påverka reaktionerna och ta feedback på ett bra sätt.

Hur går de här undersökningarna till?

– Vi använder en magnetkamera och låter personerna göra ett test där de gör rätt eller fel. Sedan tittar vi på vilket område i hjärnan som används mest när de får olika typer av feedback. Det ser man genom att mäta syrerikt blod i olika områden i hjärnan.

Vad skulle dina forskningsresultat sedan kunna användas till?

– Det är ju användbart för alla som vill lära ut på ett bra sätt och kunna ge feedback som tas emot på ett bra sätt, och som gör att man både presterar bra och mår bra. Så till exempel chefer och lärare kan ha nytta av resultaten.

Vad betyder det för dig och din forskning att vara med i den här tävlingen?

– Det är en spännande utmaning och väldigt bra att få öva sig i att göra en kort och konkret presentation av sin forskning. Sedan får forskningen jättebra spridning. Våra vanliga publiceringar är ju mycket svårare för allmänheten att ta till sig, säger Alva Appelgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro