ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon väntar med sitt löfte – i fyra år

Ola Jacobsen · 3 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Maud Olofsson väntar med en innovationsstrategi.

Maud Olofsson väntar med en innovationsstrategi. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

Regeringens utlovade innovationsstrategi dröjer. Maud Olofsson: ”Vi kommer presentera den i slutet av mandatperioden”. Ideon-vd: ”Vi tappar ytterligare fyra år i konkurrenskraft – vi blir omsprungna”.

Ett av näringsminister Maud Olofssons viktigaste vallöften till innovationsSverige var beskedet att ta fram en innovationsstrategi för Sverige.

Sedan i somras har EU en sådan och många andra länder har nationella strategier. – Utan nationell strategi blir satsningarna fragmenterade. Bara i Skåne har vi i dag över 50 organisationer som är verksamma för att stötta och finansiera entreprenörer och innovatörer. De är dessutom underfinansierade och ägnar därför mycket tid åt att finna finansiering i stället för att hjälpa entreprenörer och innovatörer, säger Hans Möller, vd för teknikparken Ideon i Lund och en av de främsta förespråkarna för en svensk innovationsstrategi.

I valrörelsen lovade Maud Olofsson att hennes block, om de blev omvalda, skulle ta fram en innovationsstrategi för Sverige. Men nu visar det sig att den dröjer.– Vi kommer presentera den i slutet av mandatperioden, säger Maud Olofsson till Metro Teknik.

Varför dröjer det?– Vi kommer att börja nu med ett brett angrepps-sätt. Vi ska jobba med olika aktörer, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungliga Vetenskapsakademien, universitet och högskolor, företagare runt om i landet för att se hur vi kan förstärka innovationen.

Du har ju suttit redan i fyra år, varför ägnade du inte de åren åt det här?– Vi har haft krisen som handlat väldigt mycket om bilar. Nu måste vi också se att tjänsteinnovationer är en viktig del av vår framtid. Vi har höjt forskningsanslagen med sammanlagt 5 miljarder fram till 2012, och innovationer är en del av det.

Men Hans Möller är kritisk. – Vi skulle behövt en innovationsstrategi i går. Nu har regeringen sagt att man ska utveckla en, då gäller det att sätta full fart nu.

Vad är risken om regeringen väntar för länge?– Om det hinner bli ny valrörelse innan den är klar, finns risken att det inte blir av. Innovationspolitiken verkar ha svårt att skina igenom i en valrörelse, säger Hans Möller. Enligt honom är det viktigt att presentera den så fort som möjligt.

Vad är risken annars?– Att vi tappar ytterligare fyra år i konkurrenskraft. I Asien satsas otroliga resurser på att få fram den här typen av effektiva innovationssystem. Vi blir omsprungna, absolut.

Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum.
Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum.

Analys: "Risken är att sverige halkar efter"

Innovation är grunden för all ekonomisk utveckling.

En innovationsstrategi är viktig eftersom den signalerar för inflyttande företag och talanger att vi satsar och tror att innovation är viktigt.

Politikens roll är att skapa rätt förutsättningar för dels internationellt konkurrenskraftig utbildning och forskning inom universitet och företag, dels att denna kunskap omvandlas till något av nytta för samhället. Allting rör på sig omkring oss.

Inte minst i andra delar av världen. Innovationsaktiviteten är hög och satsningar på att driva fram mer innovation är omfattande.

Ju längre vi väntar med en svensk innovationsstrategi desto större är risken att vi halkar efter. Då missar vi framtagandet av idéer som i stället kommer tas fram någon annanstans.

De lånar av sossarna

När Alliansregeringen ska försöka återupprepa Socialdemokraternas välfärdsbygge stannar det inte vid namnstölder som ”Det nya arbetarpartiet”.

Den framgångsrika metoden att med hjälp av statliga upphandlingar driva fram innovation har också dammats av.

Metoden användes flitigt under 50-, 60- och 70-talet där efterfrågan från svenska statliga verk som till exempel Televerket drev innovationen hos teknikföretag som Ericsson.

När tekniken sedan väl var på plats kunde Ericsson framgångsrikt sälja den vidare till kunder i resten av världen. – Genom att upphandla produkter och tjänster som inte finns kan det offentliga Sverige bidra till att driva fram produkter och tjänster som kan bygga vår framtida välfärd, säger Charlotte Brogren.

Näringsministern hyllar också metoden: – Vi ska se efter hur offentlig upphandling kan bidra till att få fram ny teknologi. Vi måste se vilka saker vi behöver göra för att också ta hem alla goda innovationer i form av affärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro