ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon vet vem som blir bov

Peter Lindholm · 4 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Terrie E Moffitts forskning har visat att gener och uppväxt kan vara avgörande om någon blir kriminell. 

Terrie E Moffitts forskning har visat att gener och uppväxt kan vara avgörande om någon blir kriminell.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

BROTT. Varför blir vissa människor brottslingar? Svaret ligger i generna. Dåliga gener i en dålig miljö kan göra en person kriminell. Det har Terrie E Moffitt, en av årets pristagare av The Stockholm Prize in Criminology, påvisat i sin forskning. Men hon understryker att det knappast är ödesbestämt att vissa personer ska bli kriminella. Lika lite som att alla män är djur, även om det är vetenskapligt bevisat att betydligt fler män än kvinnor beter sig asocialt.Kärlek och omtanke kan bota de flesta. Du har i snart 30 år studerat orsakerna till varför vissa blir kriminella. Hur kommer det sig? – Jag ville arbeta med mentalt sjuka när jag pluggade psykologi, men min professor sa att det var så många som studerade schizofreni att jag istället blev ”tvingad” att studera brott. Jag var väldigt besviken – men blev intresserad. Det var en studie som rörde 5000 barn, alla adopterade i Danmark under åren 1920-1945. Jag jämförde brottsregistret mellan dem och deras föräldrar.Vad kom du fram till?- Att barnen hade större likheter med sina biologiska föräldrar än sina adoptivföräldrar. Om dessutom adoptivföräldrarna fanns i brottsregistret var sannolikheten ännu större för att de skulle begå brott. Är det inte lite skrämmande att brottsbenägenhet skulle vara genetiskt betingat?– Hittills har man inte kunnat hitta någon gen som är direkt kopplad till schizofreni, alkoholism eller brottsbenägenhet. Det är en slags tysta gener som inte verkar ha någon betydelse om inte något i omgivningen utlöser dem. Det är yttre faktorer som miljöpåverkan som är avgörande.Men vad är det som sätter fart på ”skurkgenen” då?– Det är hundratals gener inblandade. Vi måste ha 10 000 personer i en undersökning för att kunna se någon slags vetenskaplig bevisad effekt. Mänskligt beteende är inte som ögonfärg, vilken bestäms av några få faktorer. Jag vill snarare få folk att förstå – och det är också mitt budskap - att orsaken är social stress. Det är inte generna i sig som är vållande, utan det är de gamla välkända orsakssambanden man ska bekämpa: fattigdom, barnmisshandel och otrygg uppväxtmiljö.Men ser du ingen risk med att forskningen kring gener missbrukas?– Jag har tillbringat en stor av min karriär på att studera de etiska aspekterna och föreställningen om arv, som nazisterna ägnade sig åt. Även i USA ägnade man sig åt att sterilisera mentalt efterblivna och schizofrena. Många av mina kollegor säger att det där är historia som aldrig kommer att hända igen, men jag är inte så säker på det. Därför känns det bra att vetenskapen leder oss i en riktning som understryker miljöns betydelse. Du har själv en davidsstjärna om halsen...– Jag konverterade till judendomen 1990, innan dess var jag kristen. Att vara jude och studera genetik är kanske något som man inte riktigt tror går så bra ihop. Men ju mer jag ägnar mig åt det här ju mer ser jag att vetenskapen i sig själv kommer att tillhandahålla information som gör missbruk av genetiken omöjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro