ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon vill att du ska se staden uppåt väggarna

Peter Löwendahl-Nyrén · 14 Jun 2012
Uppdaterad 14 Jun 2012
Elias Fryk kommer ta hand om de mer erfarna parkourutövarna under passen.

Elias Fryk kommer ta hand om de mer erfarna parkourutövarna under passen. Foto: Christina Blom


De kommer över häckar och under bommar. De hoppar längs fasader och över bänkar. Och nu vill de ha med dig. Konstpro-jektet Parkour fyra plus vill få dig att se Opaltorget och staden på ett nytt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är konstprojektet där konstnären vill att du ska delta. Och inte på vilket sätt som helst, utan rent fysiskt ska du ta dig över och under staket, runt stolpar, hålla balansen på murar och staket, smyga längs väggar och kanske hoppa över hinder. Kort sagt: Konstnären Elin Wikström vill ge dig chansen att prova på parkour.

– Det vi vill få att hända är att folk använder kroppen på ett nytt sätt och upptäcker stadsrummet på ett nytt sätt, säger hon.

Hon berättar att hon en morgon såg en pappa och hans dotter. Dottern hoppade över och upp på murar och balanserade sig fram genom morgonen. Pappan promenerade bredvid.

– Det är så intressant att vi vid en viss ålder slutar att röra oss så.

Att projektet placerats på Opaltorget är för att Elin Wikström tycker att det är en intressant och komplex plats, som dessutom är i förändring eftersom det finns långt gångna planer på att göra om torget.

– Torget präglas av många problem, men också många möjligheter. Och Opaltorget och många delar av Tynnered har också ett dåligt rykte. Vi vill jobba för en mer positiv bild av Opaltorget och levandegöra torget och skapa dialog mellan olika grupper, säger hon.

Det ska ske genom fyra parkourpass om dagen med start i dag och en vecka framåt. Några pass är indelade efter ålder, andra är blandade och du deltar på din egen nivå. I mitten av augusti avslutas projektet, bland annat med samtal om det offentliga rummet och Opaltorgets framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro