ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon vill bana väg för sin dotter

Jenny Sköld · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
Hon vill bana väg för sin dotter Emelie Lindeberg har tilldelats årets Isabellestipendium som ges till kvinnor i hantverksyrken.

Hon vill bana väg för sin dotter Emelie Lindeberg har tilldelats årets Isabellestipendium som ges till kvinnor i hantverksyrken. Foto: Gustav Hugosson


Emelie Lindeberg är beviset för att även kvinnor kan bli framgångsrika inom byggbranschen

klar

Artikellänk är kopierad

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det är Emelie Lindeberg ett levande bevis för.  – Har man ett intresse är det bara att köra. Men det krävs ett jävlar anamma, säger hon.

Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.

Men attityden hos försäljarna kan bli lite tröttsam, erkänner hon.

– De tror oftast att jag inte vet någonting, när jag köper maskiner för 12 000 kronor. Attityden är ”jaha, vad ska du ha det här till”. Så sticker de till mig en liten folder om hur man bygger. Då vill man säga ”du, jag jobbar faktiskt med det här”, säger hon. 

Isabelle McAllister håller med om att det finns fördomar. Det är också en anledning till att att hon vill lyfta fram personer som Emelie. 

– Att lyfta fram och hylla de skickliga kvinnor som finns inom hantverkaryrket kanske får upp ögonen på dem som anställer. Det kan också inspirera unga tjejer att våga satsa på hantverkaryrken.

Förhoppningen är att normen sakta men säkert ska ändras och göra hantverkaryrket till lika mycket ett kvinnoyrke som karlagöra. 

Emelie Lindeberg vill gärna bana väg för sin tvååriga dotter, om hon vill satsa på ett hantverkaryrke.

– Har hon ett intresse ska jag absolut pusha henne och lära henne allt jag kan, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro