ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hon vill bli den första svenska kvinnan i rymden: "Har alltid lockats av the final frontier"

Annica Ögren · 17 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
Resan innebär att en flygplansliknande farkost åker rätt upp i luften och svävar i tyngdlöshet i fem till sex minuter, innan det är dags att återvända mot jorden.

Resan innebär att en flygplansliknande farkost åker rätt upp i luften och svävar i tyngdlöshet i fem till sex minuter, innan det är dags att återvända mot jorden. Foto: Fredrik Blomqvist/SpaceX/Polaris/IBL


Rymden har alltid fascinerat. Nu siktar Renata Chlumska på att bli den första svenska kvinnan i rymden. "För mig är det självklart att rymden är nästa destination", säger äventyraren i en intervju med Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

SpaceShipTwo, test-rymdfarkosten som skulle ta två piloter ombord på en första kommersiell resa ut i rymden, kraschar under testflygningen. Året är 2014. En av piloterna dör av sina skador, den andra över­lever mirakulöst. Kraschen inträffar i Mojaveöknen i Kalifornien. 

Fyra år har gått sedan dödskraschen men ändå väntar i dag 700 förväntansfulla biljettköpare fortfarande på att företaget bakom idén, Virgin Galactic, ska komma igång med rymdresor för kommersiellt bruk. 

Alltså, rymdresor för ­vanliga och dödliga per­soner som dig och mig, som inte kräver astronaututbildning eller liknande. Ja, om du har råd att casha ut 250 000 dollar, vill säga, som biljetten kostar för att med blotta ögat få se att jorden är rund.

Fascinationen för rymden är stor och människan fortsätter att forska för att ständigt hitta nya sätt att ta sig ut i den ännu så anonyma världen utanför vår atmosfär. Tidigare i år sköt SpaceX- och Tesla-grundaren Elon Musk upp sin egen Tesla-bil där David Bowie-låten ”Life on mars” spelades på högsta volym, vilket uppmärksammades internationellt.

Hollywoodproduktionerna om rymden sprids över världens filmdukar. ”Interstellar”, ”The Marsian”, ”Gravity” och senaste tillskottet ”First man” är bara några exempel på rymdfilmer som tagit biosalongerna med storm.

Köpte en biljett till rymden

Hon är äventyraren vi känner som första svenska och tjeckiska kvinna att stå på toppen av Mount Everest. Efter dödsbeskedet om livskamraten Göran Kropp, som dog under en klättring i USA 2002, har Renata Chlumska genomlevt djupa dalar och långa uppförsbackar. Men längtan i blodet efter de stora utmaningarna och kampen om överlevnad har fått henne att fortsätta att lyssna till sitt kall. Nu förbereder hon sig inför sin första resa ut i rymden.

quotation startDet är ingen dödslängtan som lockarquotation end

– Det är ingen dödslängtan som lockar utan det handlar snarare om att vara med och flytta gränserna för vad människor tror är möjligt. I vad man än gör är det viktigt att minimera riskerna, men man kan aldrig eliminera dem. Risker är en del av livet och mänskligheten behöver ibland ta risker för att komma framåt, säger hon som svar på min fråga, och fortsätter:

– Flygolyckor händer, men folk slutar inte att resa för det. Olyckor ute i rymden händer, men folk kommer att fortsätta resa dit ändå. Varje dag gör vi människor saker som vi inte tänker på är livsfarliga.

Chlumska berättar att hon förbereder sig inför resan – som ännu inte fått ett bestämt datum – genom att läsa på så mycket som möjligt, träffa människor bakom projektet och träna så likt astronauter som möjligt. Kunskap är en nyckel till att kunna känna sig trygg.

Tänjer gränserna

– Idén med företagets upplägg är att göra en sådan här resa tillgänglig för alla som har drömmen om att resa till rymden. Visst kostar biljetten, men grejen är att det ska vara som en vanlig flygresa men till en ovanlig destination. Det finns så klart rekommendationer och förslag på hur man förbereder sig men inga krav, däremot en medicinsk undersökning, säger Renata Chlumska.

quotation startNär den enskilda individen kommer att åka till rymden för nöjes skull, och tekniken hela tiden kommer att ta utvecklingen framåt, tänjer vi gränserna för vad som är möjligt. quotation end

Hon menar att den nya tekniken som ska göra rymdresor tillgängliga för alla är revolutionerande.

– Det är det här som är så fantastiskt, jag tror inte att folk förstår hur revolutionerande det faktiskt är. När den enskilda individen kommer att åka till rymden för nöjes skull, samtidigt som tekniken hela tiden kommer att ta utvecklingen framåt, tänjer vi gränserna för vad som är möjligt. 

Det, i kombination med att människan varje dag upptäcker nya fenomen med rymden och vad den kan ge, tror Renata Chlumska är en stor anledning till människans ökade fascination för rymden. Även om hon siktar på att bli den första svenska kvinna att sväva i tyngdlösheten är det fler människor som planerar resor ut i rymden. 

Totalt har cirka 500 personer gjort expeditioner i rymden och så sent som i september offentliggjordes det att japanen och milliardären Yusaku Maezawa, som varken är raketingenjör eller astronaut, ska skickas upp på en tur runt månen i världens största raket. 

Om allt går som ­planerat kommer avresan ske under fyra till fem dagar under år 2023.

LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om rymden?

”Vi måste bli bättre på att bevara jorden”

Renata Chlumska poängterar att hon inte hoppas att människan i framtiden kommer ­att behöva kolonisera i rymden. 

quotation startVi måste bli bättre på att bevara jorden och de tillgångar som finns och jag tror att människan behöver lyfta blicken för att få nya perspektivquotation end

Tvärtom menar hon att vi behöver ta till vara på det vi har och bli bättre på att ta hand om vår ­planet.

– Om jag jämför med en expedition på ett berg så handlar det om att vara rädd om resurserna. Både på plats och vad man har med sig, och få ut så mycket som möjligt av dem. Det gäller ju här med. Vi måste bli bättre på att bevara jorden och de tillgångar som finns och jag tror att människan behöver lyfta blicken för att få nya perspektiv. Och nu är det väldigt många som tittar mot rymden.

Hon tror att det kommersiella resandet till rymden kommer att leda till ett effektivare sätt för människan att transporteras. 

Resan innebär att en flygplansliknande farkost åker rätt upp i luften. Tio mil upp glidflyger farkosten in i tyngdlösheten.

– Detta gör att man inte enbart förbrukar mindre bränsle utan även förflyttar sig snabbare. I början av flygets historia var det enbart rika excentriker och en och annan äventyrare som flög men titta hur det ser ut i dag. Och nu har det steget kommit till rymden, förklarar hon, och fortsätter:

– Jag har alltid lockats av rymden, the final frontier, och att få se saker från nya perspektiv, utifrån. För mig är det självklart att rymden är nästa destination. 

LÄS MER
Nytt teleskop skickas ut i rymden – kan hitta tusentals nya planeter
pil
Om rymdresan

I biljetten till rymden ingår det ingen rymdpromenad. Däremot kommer flygplanet att befinna sig i tyngdlöshet i fem till sex minuter, vilket kommer tillåta passagerarna att knäppa loss sig och flyta omkring fritt i tyngdlösheten en stund, innan det är dags för återresan till jorden igen.

pil
Renata Chlumska

Ålder: 44

Bor: Jönköping

Gör: Äventyrare

Aktuell med: Förutom rymdresan förbereds nu expeditionen med företaget 4good där 18 kvinnor tillsammans ska bestiga Kilimanjaro i Tanzania, nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro