ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Hon vill bryta tabut kring demenssjukdomar

Metro · 8 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018

Foto: Julia Sjöberg


Vill du ha ett varierat jobb där ingen dag är den andra lik? Vill du vara en viktig kunskapsbärare och jobba i en stressfri miljö? Då är ett jobb i Göteborgs Stads demensteam något för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi lever i ett åldrande samhälle och med vårt åldrande kommer demenssjukdomar bli allt vanligare. Det kräver mer kunskap och fler resurser på alla nivåer i samhället.

– Det finns ett stort kunskapsbehov och vi måste bli fler kunskapsbärare. Därför är det väldigt bra att Göteborgs Stad satsar på att det ska finnas ett demensteam i alla stadsdelar, säger arbetsterapeuten Maria Landin.

Maria Landin jobbar i ett av Göteborgs Stads demensteam och tillsammans med en sjuksköterska har de i uppdrag att stå för kunskapsspridningen om demenssjukdomar i deras stadsdel, Örgryte-Härlanda. Hon är inte bara arbetsterapeut utan också en av få i Sverige som är Silviaarbetsterapeut, en specialistutbildning inom demensvård.

En resurs för hela stadsdelenDemensteamet har ett expertuppdrag som innebär att de är en resurs i sin stadsdel och tillsammans ger de stöd till medarbetare och chefer inom vård och omsorg samt anhöriga till personer med demenssjukdomar.

– Mycket av vårt arbete handlar om hur vi ska sätta demenssjukdomar på kartan för att alla ska veta hur man på bästa sätt bemöter en människa med demenssjukdom.

Ingen dag är den andra lik. Arbetsuppgifterna kan vara allt från utbildningar, läsa in sig på ny forskning till att föra diskussioner om patientärenden för hur hon tillsammans med teamkollegan kan förbättra den fysiska miljön hemma hos personen.

– Jag följer också med hem till patienter när någon kollega inte vet hur de ska bemöta en patient. Då kan jag kolla på situationen med ”mina glasögon”, alltså utifrån min specialistroll, för att kunna ge råd och stöd.

”Alla patienter och möten är unika vilket gör det väldigt givande”, säger Maria Landin.
”Alla patienter och möten är unika vilket gör det väldigt givande”, säger Maria Landin.

”Man måste vara närvarande”Maria Landin tycker att det bästa med hennes arbete är att hon får möta så många olika människor. Både patienter, anhöriga och kollegor förgyller hennes dagar. Hon gillar också alla pedagogiska möten där hon får inspirera och vara ett stöd för dem som jobbar med denna patientgrupp.

– När man jobbar med personer med demenssjukdom måste man ta situationen och vara närvarande. Alla patienter och möten är unika vilket gör det väldigt givande, säger Maria Landin.

Ger stöd i en svårorienterad vårdkedjaI Maria Landins uppdrag ligger också att hålla i anhörigutbildningar och ge stöd under deras vårdresa.

– Demenssjukdomar kan ses som en anhörigsjukdom och familjen tar ofta ett stort ansvar vilket påverkar deras liv väldigt mycket. Många frågar sig hur det ska bli och vem man ska vända sig till. Anhöriga gör ett jättestort jobb och de behöver få stöd och kunskap. Med kunskap får man makt och kan ta kontroll över situationen.

I dag finns det inget botemedel mot demenssjukdomar, men Maria Landin tror att med kunskap så kan vi skapa ett demensvänligt samhälle där dessa individer får ett värdigt bemötande.

– Det handlar inte om att dessa personer är dumma, utan att demenssjukdomarna påverkar hjärnan och sättet att tänka. Med kunskap kommer vi väldigt långt. Vi kan anpassa vårt bemötande, miljön och skaffa oss mer kunskap för att göra ett bra jobb, säger Maria Landin.

En viktig roll som kunskapsbärareSom arbetsterapeut i hemsjukvården har man en bra utgångspunkt eftersom mycket handlar om patienten, miljön och att lista ut vad personen behöver för att få en fungerande vardag. Arbetet är omväxlande med alltifrån att träna människors funktioner, anpassa hemmet till att hitta nya lösningar och hjälpmedel.

Den största patientgruppen är äldre som bor i egen lägenhet, hus eller på ett äldreboende. Man möter också yngre människor och ibland barn. Att arbeta i team tillsammans med fysioterapeuter, undersköterskor och sjuksköterskor är också väldigt utvecklande. I hemsjukvården kan det finnas specialistteam med inriktning mot avancerad sjukvård i hemmet, eller som i Maria Landins fall, ett demensteam.

Att kunskapen om demenssjukdomar är en viktig del i att jobba inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård i Göteborgs Stad, är något hon särskilt vill lyfta.

– Det finns en stor brist på kunskapsbärare som driver dessa frågor. Här har jag som Silviaarbetsterapeut en viktig roll, säger Maria Landin.

8 500 arbetsplatser

I hemsjukvården möter du inte en människa i sjukhuskläder, du möter hela människan mitt i deras liv.

Klicka här för att se lediga jobb i Göteborg.

pil
Har du vad som krävs för att jobba inom demensteamen?

Maria Landin tipsar om fem bra egenskaper att ha för att jobba med personer med demenssjukdom.

• Alltid nyfiken på att lära dig något nytt.

• En stor portion tålamod.

• Kan vara närvarande.

• Vill vara med och sprida kunskapen om demenssjukdomar.

• Se det som en utmaning där det är du som måste anpassa dig och förstå den du möter.

Det finns många vägar att gå för dig som vill jobba inom vård och omsorg i Göteborg.

Här kan du läsa mer om Göteborgs Stads introduktionsprogram för nyutexaminerade arbets- och fysioterapeuter.

Läs mer om hur det är att jobba i hemsjukvården i Göteborg här.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro