ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hon vill modernisera slöjan – hotades: "Det väckte en hatstorm"

Alva Forsberg Fierro · 25 Apr 2015
Uppdaterad 25 Apr 2015
Ända sedan Iman var sex år har hon velat stajla om traditionellt muslimska kläder. 

Ända sedan Iman var sex år har hon velat stajla om traditionellt muslimska kläder.  Foto:  John Honk 


Modedesignern Iman Aldebe blev uppmärksammad när hon tog fram en slöja till den svenska polisuniformen. Med sina kollektioner vill hon modernisera de muslimska plaggen – för det har hon hotats av både muslimer och högerextremister.

klar

Artikellänk är kopierad

På catwalken från Iman Aldebes senaste kollektion.
På catwalken från Iman Aldebes senaste kollektion.Foto: Hector Melo
Turban för män från senaste kollektionen.
Turban för män från senaste kollektionen.Foto: Hector Melo

Iman har arbetat med mode i drygt femton år. Hennes specialitet är muslimskt mode och hon har arbetat med hijaben, turbanen och arbetskläder för muslimer som vill bära religiösa plagg på sin arbetsplats. Efter en förfrågan för fyra år sedan tog hon fram en modern slöja till poliser och sedan dess har det rullat på. Snart ska hon även ta fram kläder för sjukvårdspersonal.

– Ett sjukhus vill att jag tar fram anpassade arbetskläder, även Apoteket och MTR (som sköter driften av tunnelbanan reds. anm.) har hört av sig, berättar hon.

Men det är inte bara muslimer som hör av sig, även judar och icke-religiösa vill att hon syr upp specialdesignade plagg.

– Tidigare var det inte okej att bära religiösa symboler på sin arbetsplats men i takt med att acceptansen ökar i samhället och i modevärlden så är det fler som vågar. Om man som arbetsgivare vet att det finns personal som vill bära mer religiösa plagg ska man inte kunna neka personalen det, tycker Iman.

Själv upptäckte hon i tidig ålder att det var svårt att få jobb med slöja.

– Det var helt omöjligt, men så fort jag stajlade om min slöja gick det bra och det var så idén föddes. Det här är ett sätt att hjälpa andra att komma in på arbetsmarknaden och det fungerar bättre än politiska åtgärder, konstaterar hon.

Ända sedan hon var sex år har hon velat stajla om traditionellt muslimska kläder.

– Jag tyckte det var fult helt enkelt och kopplat till så många fördomar. Jag blev inte sedd som en individ när jag bar slöja och jag ville göra något åt det, berättar hon.

Just nu arbetar hon med en ny kollektion i Stockholm som ska släppas höst. Där satsar hon på haute couture för både män och kvinnor. Och sedan bär det vidare ut i världen.

– När jag är färdig kommer jag att åka till de olika gulf länderna och presentera min kollektion för de stora modehusen där.

Men det är inte alla som uppskattat hennes religiöst influerade kläder. Förra veckan skrev hon en debattartikel på SVT som gav upphov till en hatstorm utan dess like.

– Den väckte en massa hat och hot. Många menade att jag förtrycker kvinnor genom att fortsätta producera slöjor. Journalisten som intervjuade mig i ett tv-inslag för kanalen blev dessutom uppringd och mordhotad.

Varför tror du att dina kläder provocerar?

– Vissa muslimer tror att jag vill förändra islam medan de högerextrema tror att jag försöker få svenskar att konvertera till islam, vilket inte alls är fallet. Jag förstår faktiskt inte varför, det här underlättar ju för kvinnor att få ett jobb i stället för att leva på bidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro