ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hongkong – insiderguide till Asiens coolaste metropol

Ricki-Rebecka Petrini · 1 Jun 2017
Uppdaterad 1 Jun 2017

För dig som söker stora kontraster så har Hongkong aldrig gjort någon besviken. Fjärran österns Manhattan har precis allt; skyskrapor, exotiska matstånd, dofter, vatten och de röda taxibilarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan Hongkong-ön och Kowloon breder Instagram-vänliga Victoria Harbour ut sig – en båttur precis lika storslagen som på vita duken. Annars är det taxi eller tunnelbana som gäller. Stans höga och smala siluett existerar inte av en slump. För här är det trångt. Så pass trångt att den tydligaste restaurangtrenden det senaste decenniet kallas private kitchen.

Lovande kockar som drömmer om att öppna ett ställe i eget namn har tvingats tänka om. Inte för att det är brist på människor. Hungriga stadsbor finns det gott om med tanke på stans 7,4 miljoner stora befolkning. Snarare är det lokaler det är brist på och därför öppnar så kallade private kitchens upp, i en trerummare på våning 17 eller på 32:a våningen via en anonym bakgata. Många utav dem saknar till och med en officiell adress.

Foto: Ricki Petrini

Men för dig som vill se det klassiska Hongkong, ta del av drömmen om ”orientens pärla”, finns det fortfarande gott om alternativ. Philippe Starck-inredda baren Felix, högst upp på legendariska Peninsula Hotel, är en tidlös favorit bland stans gästande finsmakare. Likaså gäller Victoria Peak, uppe på den högsta punkten på Hong Kong Island. En klassiker även bland locals som för ett par timmar lämnar trafiken och sorlet nedanför.

Tack vare direktflyg från Stockholm är stan nu inte mer än elva timmar bort. För dig som redan gjort New York är Hongkong därför det självklara alternativet på temat levande metropol.

10 heta tips till staden som aldrig får en blund, alltid välkomnar och sällan gör saker lagom

2 x hotellrum

InterContinentalSalisbury Rd, KowloonDöm inte boken efter omslaget – detsamma gäller för stans bästa havsutsikt. Tack vare A-läge direkt vid vattnet på Kowloon-sidan har InterContinental allt det du drömmer om när det kommer till hotellrum. I lobbyn möts stans expats på fika och på Nobu äter du sushi i världsklass.

The PeninsulaSalisbury Rd, KowloonAsiens Grande Dame är fortfarande en förebild för 5-stjärniga hotell världen över. Den klassiska lobbyn har bjudit in kungligheter och nyfikna på After Noon Tea sedan mitten av förra seklet och servicenivån når inga gränser. Bland personalen har många jobbat i över 20 år men hotellets gäster visar på en ny generation beundrare.

Det anrika hotellet The Peninsula har haft kungligheter och celebriteter som gäster sedan starten 1928.
Det anrika hotellet The Peninsula har haft kungligheter och celebriteter som gäster sedan starten 1928.Foto: IBL

2 x Shopping

SohoTa de ikoniska rulltrapporna upp från affärskvarteren i Central upp till mysiga Soho. Klädbutiker, vintage, inredning och asiatiska prylar gömmer sig bakom varje hörn.

The One100 Nathan Rd, Tsim Sha TsuiCoolare galleria får du leta efter. Det här är en renodlad japansk historia med mode och skönhet i fokus. Klientelet är lika piffade som skyltdockorna i butikerna.

2 x Mat

AquaOne Peking, Tsim Sha Tsui, KowloonSpännande rätter och tjock cocktail-lista högst uppe i One Peking Building. Härifrån har du dessutom första parkett till lasershowen som varje kväll lyser upp Victoria Harbour.

Pastis65 Wyndham St, CentralFranskt bistro möter mingelscenen på Wyndham Street. Det här är en av de mer kvalitativa restaurangerna på denna populära bargata. Närheten till nattlivet gör den populär både bland gästande besökare och lokala expats.

Hisnande utsikt över Hong Kongs hamn.
Hisnande utsikt över Hong Kongs hamn.Foto: Aqua.com

2 x marknad

Temple Street Night MarketKowloonStans legendariska nattmarknad hyser diverse prylar, elektronik och textilier. Besök marknaden för att uppleva asiatisk kommers när den är som bäst.

Bird MarketKowloonHongkong-borna är väldigt förtjusta i att ha fåglar hemma. Ett par dagar i veckan tar de ut fåglarna för att få uppleva ’det fria’. I sina burar sjunger fåglarna i sällan skådad samklang. De gröna omgivningarna ger en exotisk touch på promenaden.

Foto: Ricki Petrini

2 x Rooftop

SevvaPrince’s Building 25th Floor, 10 Chater Road, CentralMingla med expateliten på Sevva, utomhusbaren som bjuder på en av stans mest fascinerande utsikter. Här mitt i Central trängs skyskraporna i detta futuristiska landskap. DJ, cocktails och välklädd publik – kan det bli bättre?

OzoneRitz-Carlton, 1 Austin Rd West, KowloonPå världens högst belägna bar befinner du dig 120 våningar ovanför marken. Tack vare barens rymliga och detaljrika ytor glömmer du lätt bort att du befinner sig uppe bland molnen. På utomhusterrassen är rökning tillåtet men det är inne i den futuristiska baren som stämningen är som bäst.

Foto: Ricki Petrini

pil
Bra att veta:

• Tidsskillnad: +6 tim

Valuta: Hong Kong Dollar

Visum: Nej

• Säsong: Sep-maj (sommaren är regnig).

• Språk: Engelska och kantonesiska.

• Flyg: SAS flyger direkt mellan Stockholm-Hongkong.

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro