ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hopp och farhågor efter Bushs stamcellsveto

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Det här är inte alls bra. Mindre pengar till amerikansk forskning leder till att det blir avsevärt mycket mindre forskning, och därmed också färre nya rön att luta sig mot, säger docent Håkan Billig som också är huvudsekreterare för ämnesrådet för medicin vid Vetenskapsrådet. Han påpekar att den amerikanska staten hittills har varit världens största enskilda finansiär av stamcellsforskningen globalt sett. Även om USA:s forskargrupper kommer att försöka fortsätta att bedriva sin verksamhet med hjälp av pengar från privata finansiärer och delstater, kommer presidentens veto att få stora konsekvenser, tror Billig. -Och inte i positiv riktning. Etiska debatter Förutom att det allmänna kunskapsutbytet i världen riskerar att minska, kan det ekonomiska stödet också göra det i takt med att ämnet tappar i fart och prestige, befarar Håkan Billig. Dessutom kan George Bush beslut ge råg i ryggen åt de länder i Europa som, av etiska skäl, vill inskränka forskning på stamceller så långt som bara är möjligt.

Stamcellsforskning har varit ett hett omdebatterat ämne ända sedan de första resultaten kom i början av 1960-talet. Forskningsgrenen har ännu inte nått fram till sitt stora genombrott, och kommer kanske aldrig att göra det heller. Spetsforskare Förhoppningen om att experimenten ska bana väg mot nya sätt att bota kroniska sjukdomar som demens, ms, parkinson och diabetes lever stark, inte minst i Sverige som utmärker sig genom att ha en mycket liberal lagstiftning och flera forskargrupper som ligger långt framme i den internationella konkurrensen.

Harriet Wallberg-Henriksson, professor i fysiologi och rektor vid Karolinska institutet, tror att svenskarna kan gynnas av de amerikanska forskarkollegornas bakslag. -Nu kommer amerikanska finansiärer att söka forskargrupper utanför USA, säger hon. Hon drar paralleller till vad som skedde 2001, då Bush beslutade att det statliga stödet till stamcellsforskning skulle begränsas i USA. Då fick Vetenskapsrådet ett stort projektanslag på 80 miljoner kronor från amerikanska Juvenile Research Foundation till forskning om barndiabetes.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro