ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hoppade in i kvinnans rullande bil – åtta stalkare som dömts med nya lagen

Linnea Bergman · 5 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
Bilder från några förundersökningar om stalkning.

Bilder från några förundersökningar om stalkning. Foto: Polisen.


För snart fem år sedan infördes den nya lagen olaga förföljelse” som skulle komma åt stalkers. Metro har granskat en rad domar och hittat förföljarna som ingen vill råka ut för.

klar

Artikellänk är kopierad

Gömde telefon för att spåra bil

Den dömda: En man i 50-årsåldern.Den utsatta: Mannens exfru.Ort: Stockholm.Dom: Skyddstillsyn med samhällstjänst 80 timmar för olaga förföljelse.

Trots att mannen har ett kontaktförbud mot sin tidigare fru fortsätter han att kontakta henne. Mannen ber bland annat en bekant placera en Iphone 5 bakom registreringsskylten på kvinnans bil. På så sätt ska mannen kunna följa henne via tjänsten ”Hitta min iphone”. Men kvinnan förstår att han har koll på henne. Hon kontaktar en verkstad som genomsöker bilen och hittar mobilen.

 Trodde sig ha relation med servitris

Den dömda: En man i 45-årsåldern.Den utsatta: En kvinna som jobbar på en restaurang.Ort: Stockholm.Dom: Skyddstillsyn med särskild föreskrift för brottet olaga förföljelse.

En man som är stamgäst på en restaurang mejlar en servitris och säger att han har blivit av med sina psykiska problem och nu vill satsa på deras förhållande. Hon blir livrädd. Hon har nämligen ingen relation med honom. Han försätter att uppvakta henne. Hon uppfattar honom som psykisk sjuk och blir rädd för att vara utomhus. Hon gör 10-15 polisanmälningar och han får ett kontaktförbud.

87-åring förföljde exfru

Den dömde: 87-årig man.Den utsatta: Hans tidigare hustru som begärt skilsmässa efter nästan 50 år tillsammans.Ort: Stockholms län.Dom: Skyddstillsyn med särskild föreskrift och dagsböter för bland annat två fall av olaga förföljelse, överträdelse av kontaktförbud och våldsamt motstånd.

Mannen kan inte acceptera att hans fru tagit ut skilsmässa. Under ett halvår skickar han runt 100 mejl och brev, trots att hon säger att hon inte vill ha kontakt. Döttrarna får hjälpa sin mamma att byta e-postadress. Mannen fortsätter att kontakta exfrun trots kontaktförbud. När mannen ska gripas försöker han skalla och knäa polisen.

Hoppade in i kvinnans rullande bil

Den dömde: En man i 35-årsåldern.Den utsatta: Hans exflickvän.Ort: Stockholms län.Dom: 10 månaders fängelse för olaga förföljelse och övergrepp i rättssak.

Kvinnan och mannen träffas och har en kort sexuell relation som hon vill avsluta. Då börjar han förfölja henne. När hon varit på kryssning står han plötsligt på kajen och följer sedan efter henne. När hon polisanmäler honom hotar han att döda henne.

En dag när hon ska åka till jobbet dyker han upp och hoppar han in i bilen när hon saktar ner i en korsning. Han tar mobilen ifrån henne. Han säger att han ska ta över ratten och köra ihjäl dem båda. Han säger att ”om tre sekunder kan du vara död”. Kvinnan lyckas ta sig till jobbet.

Trodde att dottern kidnappats av sekt

Den dömda: En mamma i medelåldern.Den utsatta: Hennes dotter som har hemliga personuppgifter.Ort: Stockholm.Dom: Döms för olaga förföljelse och överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Dottern beskriver att hennes mamma haft ett överdrivet kontrollbehov sedan hon var liten. Mamman får för sig att saker hänt och saknar verklighetsförankring. När dottern var på en utlandssemester trodde mamman att hon och hennes vänner tillfångatagits av en sekt. Mamman har ett kontaktförbud och dottern har skyddat boende, men modern söker upp henne på arbetet. Mammans beteende beskrivs som mycket påfrestande för dottern och hennes familj.

Kallade expojkvän pedofil i bloggar

Den dömde: En kvinna i medelåldern.Den utsatta: Flera personer som kvinnan känt sedan tidigare.Ort: Stockholm.Dom: Döms för olaga förföljelse och ofredande till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

En kvinna förföljer flera personer. En tidigare vän är en dag på stan tillsammans med sitt barn och tittar på vykort med djurmotiv i ett skyltfönster. Nästa dag ligger vykorten utanför hennes dörr. Hon känner sig förföljd och får panik. En annan person som kvinnan i medelåldern förföljer är en tidigare pojkvän. Han hittar bland annat ett 15-tal bloggar där han pekas ut som pedofil och våldtäktsman. Hans port blir även insmetad med kaviar, keso och ketchup.

Överföll exflickvän utanför tvättstugan

Den dömde: Man i 35-årsåldern.Den utsatta: Hans exflickvän.Ort: Stockholms län.Dom: Döms för olaga förföljelse, ofredande och sexuellt ofredande till skyddstillsyn med samhällstjänst 100 timmar med särskild föreskrift om vård och behandling.

Efter att paret gjort slut vill hon inte ha kontakt, vilket han inte accepterar. En dag väntar han på henne utanför porten när hon ska gå till tvättstugan. Han tafsar på henne och trycker upp henne mot ett glasfönster. Senare skickar han en bild på sitt könsorgan vilket gör att hon mår illa och börjar gråta. Hon tvingas ta andra vägar till och från jobbet och känner sig otrygg hemma.

Ringde 500 gånger för att ”få ett avslut”

Den dömde: En kvinna i 40-årsåldern.Den utsatta: Hennes expojkvän.Ort: Göteborg.Dom: Döms för olaga förföljelse till villkorlig dom och dagsböter.Paret träffas via nätet. När han försöker göra slut börjar kvinnan skicka ”osannolika mängder” SMS. Kvinnan får ett kontaktförbud efter 400-500 telefonsamtal och 300 sms. Mannens mår mycket dåligt och han firma stannar av. Hans berättar att hans kunder inte kan ringa honom eftersom han är tvungen att stänga sitt telefonabonnemang. Kvinnan beskriver situationen som att hon ”vill ha ett avslut”.

LÄS MER
Sara: Stalkern gick runt med min bild och letade
pil
Olaga förföljelse

•  Kallas i dagligt tal för stalking och är olagligt i Sverige sedan i oktober 2011. Tidigare hade den som utsatts bara kunnat anmäla varje enskilt brott, som nu samlas under en benämning.

• Brottet olaga förföljelse består av en serie av straffbara handlingar. Handlingarna ska bestå av något eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av integriteten.

• Maxstraff är fängelse i fyra år.

Källa: Källa: Polisen.se

pil
Så gör du om du råkat ut för en stalker

• Polisanmäl det som du har råkat ut för.

• Försök att dokumentera alla kontakter. Spara sms, meddelanden på telefonsvararen, e-post och brev.

• Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.

• Var väldigt tydlig med att du inte önskar kontakt med personen till en början. Därefter ska du undvika alla kontakt eftersom även avvisanden kan leda till motsatt önskad effekt.

• Ändra dina vardagsrutiner: Gå nya vägar, ändra tider, handla i nya butiker. Du kan behöva byta både telefonnummer och e-postadress. Var försiktig och tänk extra på säkerheten när du använder sociala nätverk.

• Kom ihåg att du kan ansöka om kontaktförbud hos polisen.

Källa: Källa: Polisen.se

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro