ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hör robottelefonförsäljaren vägra erkänna att hon är en robot

Jack Werner · 12 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013
Hör robottelefonförsäljaren vägra erkänna att hon är en robot Honda Motors humanoida robot ASIMO under en demonstration. Den har inget med telemarketingroboten att göra.

Hör robottelefonförsäljaren vägra erkänna att hon är en robot Honda Motors humanoida robot ASIMO under en demonstration. Den har inget med telemarketingroboten att göra. Foto: AP/Darko Vojinovic


Förut skrattade vi åt människor som oroade sig för att robotarna skulle gömma sig bland oss människor. Nu har det börjat hända.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du är en röstgenererad robot som jobbar som telefonförsäljare, men som inte vill erkänna att du i själva verket är just en robot, då finns det ett bra och enkelt tips: Ring inte en journalist. Samantha West gjorde det. Och nu är hon mystiskt försvunnen.

Time-chefen Michael Scherer fick häromdagen ett samtal från en kvinna som undrade om hans sjukvårdsförsäkring. Hon presenterade sig som Samantha West, men Scherer tyckte hon lät mystisk. Hon upprepade sig och tog långa pauser innan hon besvarade frågor.

Så Scherer ställde frågan rakt ut: "Är du en robot?". Lyssna på svaren han fick:

Det är svårt att undgå rysningarna när man hör samtalet i det andra klippet. Time-reportrar började ringa upp Samantha själva, men när de försöker få henne att ordagrant säga "Jag är ingen robot" vägrar hon göra just det och använder omskrivningar. Sedan klipps samtalet.

Numret hon ringde från, 484-589-5611 (med landsnumret 001, om du ringer från Sverige) återfanns på en rad forum på nätet där andra fått motta underliga samtal från Samantha och diskuterade hur hon egentligen fungerade.

"Hon vägrade envist att avvika från sitt manus. Två gånger lade jag på i örat på henne, efter att fruktlöst ha försökt att konversera med henne", skriver en person som blivit uppringd.

Företaget Samantha ringde ifrån heter Premier Health Plans Inc., men när Time får tag på en (livs levande) anställd där nekar de till att de ska ha använt sig av robotar. "Vi använder inte robotar, sir," sade personen och lade på. Dagen efter hade Premier Health Plans hemsida försvunnit från nätet, och den som ringde upp telefonnumret möttes av en upptagetton. 

Samantha har röjts undan. Men hur många är robotorna som finns kvar... Mitt ibland oss?

UPPDATERING: Inte så många, åtminstone inte här i Sverige. I allafall inte enligt Tore Thallaug, VD för direktmarknadsförarnas branschorganisation SWEDMA.

– Jag känner till att de har provats i USA för ett antal år sedan men trodde att det var ett avslutat kapitel. Det är en icke-fråga i Sverige, finns mig veterligen ingen som ens har försökt med uppringande robotar och det är dessutom ej tillåtet enligt branschens etiska regler. 

Ett undantag är dock Thallaug villig att göra, säger han.

– Jag skulle tycka det var kul om R2-D2 ringde hem till mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro