ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Horace Engdahl kritisk mot Arnaults våldtäktsdom: "Vi lever i en farlig tid"

David Peterson · 18 Okt 2018
Uppdaterad 18 Okt 2018
Horace Engdahl är kritisk mot Arnaults våldtäktsdom.

Horace Engdahl är kritisk mot Arnaults våldtäktsdom. Foto: IBL


Svenska akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl tycker att Jean-Claude Arnault har dömts till fängelse utan att det finns väsentliga bevis mot honom. "Det är farliga tider vi lever i", säger Engdahl till The Times Literary Supplement.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av oktober dömdes kulturprofilen Jean-Claude Arnault till två års fängelse för våldtäkt. Anmälan om de misstänkta övergreppen kom in först förra året när Dagens Nyheter publicerade en granskning där 18 kvinnor berättade om övergrepp. Granskningen blev inledningen till den djupa kris som Svenska Akademien befunnit sig i sedan artikeln publicerades.

”Farliga tider”

Nu försvaras Arnault av en utav Akademiens ledamöter.

– Jag är förvånad över att en man kan hamna i fängelse utan att väsentliga bevis om hans skuld presenteras under rättegången. Det är farliga tider vi lever i, säger ledamoten Horace Engdahl till The Times Literary Supplement.

Jämför anklagelserna

Den tidigare ständige sekreteraren liknar också dagens Sverige med Frankrike efter den franska revolutionen på 1700-talet. Han jämför även anklagelserna mot Arnault med de anklagelserna som riktades mot Marie Antoniette om incest.

– Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoinette för incest, men de var antagligen inte färre, säger han till tidskriften om de 18 kvinnor som anklagade Arnault i Dagens Nyheter.

Horace Engdahl säger också att han ångrar att Akademien agerade så snabbt mot Arnault efter artikeln i Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro