ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

H|&|M:s storvinst ger rekordhög aktieutdelning

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Både försäljningen och lönsamheten fortsätter att öka trots att det varit lite trögt i Tyskland, som är H & M:s enskilt största marknad. Och H & M har trots det varma vädret under hösten sluppit större realisationer. -Vi har kunnat begränsa våra marknadsföringskostnader och man kan säga att våra kollektioner har sålt sig själva, säger H & M-chefen Rolf Eriksen till TT. Duktiga handelsmän Han pekar på samarbetet med Madonna och designerparet Viktor & Rolf, som gav klädföretaget enormt mycket uppmärksamhet. Samarbetet med Madonna fortsätter i år med en ny kollektion som presenteras i mars. -Vi har lyckats mycket bra på alla marknader och jag tycker att vi har varit duktiga handelsmän i år, säger Rolf Eriksen. Han pekar på att lönsamheten också har förbättrats på grund av en effektivare inköpsorganisation.

Vinstlyftet på drygt två miljarder kronor innebär att H & M:s kassa svällt till 18,6 miljarder kronor. Ungefär hälften, 9,5 miljarder kronor eller eller 11:50 per aktie, kommer nu att delas ut till aktieägarna. Bingo för Persson Det är två kronor mer än föregående bokslutsår och innebär att huvudägaren, Stefan Persson, kammar hem 3,5 miljarder kronor.

Satsningen på distanshandel i Nederländerna har överträffat H & M-ledningens förväntningar och i höst kommer företaget att satsa på hemtextil som ska säljas via katalog och internet i Norden, Nederländerna, Tyskland och Österrike.

I vår öppnar H & M en ny butikskedja under varumärket COS. Tio butiker kommer att sälja lite mer exklusiva dam- och herrkläder och den första COS-butiken öppnas i London. Nästa år drar H & M-tåget vidare till Japan, där Tokyo blir första anhalt. Rekordnivå för aktien Lanseringen av damskor i 200 H & M-butiker drar också i gång under våren.

I år kommer H & M att öppna ytterligare 170 butiker i bland annat Shanghai och Hongkong, men merparten av de nya butikerna öppnas i USA, Spanien, Italien och Tyskland. Det betyder att H & M kommer att driva drygt 1 500 butiker vid bokslutsårets slut. -2007 blir ett spännande år och det blir en utmaning att prestera ett ännu bättre resultat, säger Rolf Eriksen. Att så blir fallet tycks aktiemarknaden tro, för H & M-aktien hade vid lunchtid lyft med hela 6,1 procent till rekordnivån 365 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro