ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hormon avgör om du känner igen ansikten

P O Lindström/TT · 7 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nästa gång du snabbt spanar in en god vän i ett större sällskap — tacka hormonet oxytocin. En ny studie visar att hormonet hjälper hjärnan att känna av om ett ansikte är bekant eller inte.

Oxytocin utlöses framför allt vid amning och förlossning. Hormonet anses vara kopplat till känslor av tillit och samhörighet. Oxytocin frisätts vid mjuk beröring av huden och vid kärleksfull kroppskontakt mellan kvinnor och män.

Nu visar schweiziska forskare att hormonet också hjälper oss att känna igen ett bekant ansikte bland andra människor. Män som fick nässpray med en dos oxytocin hade lättare att minnas bilder på bekanta ansikten.

En forskargrupp med hjärnforskare och psykologer vid Zürichuniversitetet gav 22 män nässpray spetsad med oxytocin, medan en lika stor kontrollgrupp fick en overksam nässpray. Rönen publiceras i The Journal of Neuroscience.Försökspersonerna ombads att under några sekunder betrakta 168 bilder, hälften på människor och hälften på föremål, som skulpturer, målningar, hus och landskap. Vid en kontroll dagen efter fann forskarna att de män som fick oxytocinspray i högre grad kände igen de ansikten de sett dagen innan, än de som fick placebo.

De hormonbehandlade männen plockade korrekt ut 46 procent av de ansikten de sett föregående dag, mot 36 procent i kontrollgruppen. Och de män som fick oxytocin hade lättare att avgöra vilka ansikten de aldrig sett tidigare.

Däremot hjälpte hormonet inte till att känna igen föremål, som hus eller landskap. Där märktes ingen skillnad alls mellan de båda försöksgrupperna.Forskarna tror att hormonet på något sätt stärker det nät av nervceller i hjärnan som är kopplat till det sociala minnet och att det kan ha vara inblandat vid exempelvis autism.

En svensk-brittisk studie antydde i somras att oxytocin också kan hjälpa personer som lider av social fobi.

De nya rönen stöder forskning som visar att råttor som inte kan producera oxytocin är mindre intresserade av att hålla koll på sina artfränder. Men efter en dos av hormonet återfick de nyfikenheten på kamraterna.– Det kan finnas en gemensam biologisk mekanism hos människor, råttor och andra djur som hjälper till att skilja ut vänner och bekanta från främlingar, säger hjärnforskaren Peter Klaver som lett studien.

klar

Artikellänk är kopierad

P O Lindström/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro