ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hornhuset – Vacker mat som passar bäst på bild

Jonas Cramby · 10 Maj 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

Trevåningskrogen Hornhuset är proffsig men trots att maten är vacker nog för att platsa på Instagram så smakar den förvånansvärt lite.

klar

Artikellänk är kopierad

Hornhuset – Vacker mat som passar bäst på bildHornhuset i Hornstull är ett matpalats i tre våningar som känns som en hipp kedjerestaurang, skriver Jonas Cramby.
Hornhuset – Vacker mat som passar bäst på bildHornhuset i Hornstull är ett matpalats i tre våningar som känns som en hipp kedjerestaurang, skriver Jonas Cramby.Foto: Urban Brådhe
Matpalats i tre våningar i den nya Hornstullsgallerian.
Matpalats i tre våningar i den nya Hornstullsgallerian.

Om man tar en söndagspromenad i Hornstull just nu så blir två ytterligheter inom den samtida matvärlden plötsligt väldigt tydliga. Nere längst vattnet hittar man nämligen Hornstulls marknad där några få tappra svenska streetfoodpionjärer säljer billig och bärbar mat bland loppisfiltarna samtidigt som krögarfamiljen Ahlbom, ett par hundra meter bort, precis öppnat det 900 kvm stora matpalatset Hornhuset i den alldeles nybyggda Hornstullsgallerian. Det är samtidigt jätterestauranger och mikrogastronomi som gäller. Krogimperium och glada amatörer.

Detta tror jag beror på att maten har blivit vad modet var för tio år sedan och musiken för 20. På 1990-talet var den etablerade musikbranschen fortfarande stor samtidigt som en massa unga entusiaster startade egna skivbolag och musikbutiker.

Under 00-talet samsades både det framgångsrika så kallade ”svenska modeundret” och tusentals småmärken som screentryckte upp t-tröjor eller sydde klänningar i wettexdukar.

Och i dag är matprogram en egen genre på tv, nya toppkrogar slår upp som tryffelsvampar ur marken samtidigt som som unga, hippa startar mikrobryggerier, popuprestauranger och food trucks.

Kanske är det kontrasten till dessa som får mig att slås av hur proffsigt, smakfullt och opersonligt Hornhuset känns. Som en hipp kedjerestaurang i en amerikansk galleria. Krogen huserar i tre våningar och precis som hos kollegerna i K 25 eller Moodgallerian är det industriellt, barnvagnsvänligt och oantastligt modernt som gäller.

På undervåningen serveras enkla tapasrätter på ”Torget”, längst upp hittar man pizzerian Enzos och det finns även två terrasser vars få sittplatser garanterat kommer bli eftertraktade i sommar. I mitten ligger huvudrestaurangen ”Krogen” där man serverar medelhavsinspirerade smårätter som även de känns väldigt tjugohundranu.

Samtliga smårätter som jag provar ser nämligen fantastiskt vackra ut, men smakar förvånansvärt lite. Nästan som om de special-designats för att visas upp på Instagram. Jag äter till exempel en hel bit bakad rotselleri med nötter och yoghurt som smakar exakt som det låter och en krispig grissida som jag skulle beskriva som degig.

Godast är de bakade lantäggen och den citrongravade strömmingen – men det räcker tyvärr inteför att jag ska vilja ta en bild med mobilen, lägga på ett filter och sälla till de andrai min feed.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro