ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hos Arne har solen gått ned – för sista gången i år

Filip Häggberg · 12 Dec 2017
Uppdaterad 12 Dec 2017
Arne Bergh fångade de sista solstrålarna innan solen gick ned för sista gången i Jukkasjärvi i år.

Arne Bergh fångade de sista solstrålarna innan solen gick ned för sista gången i Jukkasjärvi i år. Foto: Asaf Kliger


Tycker du att det är jobbigt att du får se så lite av solen så här års? Arne Bergh från Jukkasjärvi har redan sett den för sista gången i år. Många tycker att det låter deprimerande, men inte vi som bor här uppe”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Solen har gått ner för sista gången 2017 i Jukkasjärvi, 17 kilometer öster om Kiruna. En av de som fått uppleva det är Arne Bergh, som jobbar på ishotellet i tätorten.

Han får vänta till nästa år för att se en strimma solljus igen.

– Jag är van. Det är ju så varje år, att man går mot mörkret. Många tycker att det låter deprimerande, men inte vi som bor här uppe. Vi hävdar att vi har ett annat ljus, säger Arne Bergh.

Ljuset som Arne pratar är ”Kaamos-ljuset”, eller polarnatten. Det som syns när solen ligger nedanför horisonten och reflekteras mot himmelen, som i sin tur reflekteras i snön. Det kan ge av pastellfärgade toner av lila och orange mitt på dagen, för att sedan gå över mot en djupblå lyster.

– Det blir som ett undre ljus och är väldigt häftigt.

Arne Bergh förklarar skillnaden på livet i mörkret i dag med hur det var förr, före elljuset och ficklamporna.

– Då gjorde man i princip som björnen. Man levde med naturen, jobbade mycket på sommaren och sov mer på vintern. De samlade saker i ladorna och torkade in kött och förberedde sig helt enkelt inför den långa, mörka tiden. Nu har vi vanliga arbetstider året runt och följer inte den biologiska klockan som man gjorde förr.

Han hade inte bytt ut livet i norra Sverige mot sydligare delar med fler timmar solljus om vintrarna.

Arne menar att det snarare är det som skulle göra honom deprimerad.

– Jag tycker inte om när det är slaskigt och regnigt. Jag skulle frysa mer om jag bodde mer söderut. Här kan jag ha på mig tillräckligt med kläder. Det är ingen som bryr sig på samma sätt om hur man ser ut, så jag klär på mig ordentligt.

LÄS MER
Ny studie: Vegetarisk kost kan kopplas till depression

Att Arne inte låter sig påverkas av mörkret tror han har mycket att göra med att han håller sig engagerad.

Det är på vintrarna som ishotellet i Jukkasjärvi har högsäsong.

– Jag jobbar mycket och träffar människor från hela världen. Jag har kul även i mörkret. Och så har jag en bra pannlampa, säger han.

pil
Fakta: Polarnatt

Polarnatten betyder att solen befinner sig under horisonten hela dygnet. Den förekommer norr om den norra polcirkeln, och söder om den södra.

Polarnatten inföll i Kirunaområdet den 11 december i år, enligt SMHI. Nästa gång solen kommer över horisonten är efter årsskiftet. I vanliga fall dröjer det till den 4 januari innan Kirunaborna får se solen igen, enligt turistorganisationen Kiruna Lappland.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro