ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hos Pelle – som att gå hem till mamma på middag

Carl Reinholdtzon Belfrage · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
Hos Pelle kan man även hämta med maten. Men då går man miste om den passionerade personalen, skriver Metros krogskribent.

Hos Pelle kan man även hämta med maten. Men då går man miste om den passionerade personalen, skriver Metros krogskribent. Foto: Lena Garnold


Hos Pelle serverar bra – enkel – husmanskost. Men om det inte vore för den passionerade personalen skulle man inte behöva gå dit.

klar

Artikellänk är kopierad

Djupedalsgatan 2. Kvarterskrog med husmanskost.
Djupedalsgatan 2. Kvarterskrog med husmanskost.

Hos Pelle är något av det mest folkkära vi har i Göteborg. Och det finns naturligtvis väldigt lite att tycka illa om hos en anspråkslös husmanskostsrestaurang. Jag upplever dock att den tidiga versionen av Hos Pelle var mer intressant: luxuös och pretentiös, sökte gärna tävla med 28+ och Kock & Vin, men slog slutligen in på en enkel husmanskostfilosofi med rikliga portioner nordiska råvaror. Gott så. Men ett kök får aldrig bli för enkelt.

Jag anser att restauranger för lätt gömmer sig bakom enkla koncept, varför jag är smått allergisk mot vurmen för husmanskostrestauranger. Det måste finnas något unikt hos restaurangen, gärna kreativa och ambitiösa sidor, som gör att vi lämnar hemmet och går ut och betalar för att äta.

Detta problem blir än mer tydligt då man, som Hos Pelle, kan välja att ta med sig rätter hem, i stort sett samma rätter som serveras i restaurangen. Hos Pelle kallar konceptet ”deras lilla hämtbutik”. Så varför ska man då stanna kvar på restaurangen och betala mer för maten, lägga på ett par hundra procent för vin man kan dricka billigare hemma och sedan lämna dricks? Ja, här har Pelle Danielsson skapat ett problem genom att med sin hämtbutik konkurrera med sig själv. Men för mig är svaret dock personalen. Krogfolk har ett udda yrke. De arbetar när andra har roligt. Och det är långa, hårda tider för minimal ersättning. Det är därför avgörande att personalen älskar sitt yrke. Det gör de på Hos Pelle. Det finns mycket passion innanför väggarna här.

Under mina besök äter jag kroppkakor, en tre-rätters med älggryta med trattkantareller och buljongkokt spetskål som huvudrätt samt köttfärslimpa med bacon och kål (Pelle är besatt av kål). Och hantverket går inte att ta miste på – rätterna är väl preparerade med bra råvaror som grund. Smakkombinationerna trygga och balanserade. I varmrätterna förhöjda med smör; i desserterna med frisk syra.

Jag uppskattar särskilt kockarnas fokus – det finns inget onödigt tingeltangel, guldflarn eller andra populära gimmicks – råvarorna och rätterna spelar huvudrollerna. Baksidan är att det är lite för enkelt och fantasilöst. Men är du ute efter en restaurang som bra stämmer överens med en söndagsmiddag hemma hos mamma är Hos Pelle perfekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro