ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hossein, 24, blev beroende av medicin – dog i väntan på avvänjning

Tobias Andersson Åkerblom · 19 Sep 2014
Uppdaterad 21 Sep 2014
Hosseins mamma Sedigheh Rezaie.  

Hosseins mamma Sedigheh Rezaie.   Foto: Tobias Andersson Åkerblom


Läkare skrev ut starka beroendeframkallande opioider till 24-åriga Hossein efter att han misshandlades brutalt. Efter flera månaders väntan på avvänjning med metadon köpte han läkemedlet själv på svarta marknaden – och dog.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Tanani Jafari och  Sedigheh Rezaie.
Sara Tanani Jafari och  Sedigheh Rezaie.Foto: Tobias Andersson Åkerblom

Det var den 30 september förra året som allt började gå fel för Hossein Tanani, som nyligen skulle ha fyllt 25 – om han fortfarande hade varit i livet. Utanför hans mammas lägenhet i Angered blev han attackerad av en man som bussade sin amstaff-hund på honom och stampade på hans huvud när han låg på marken. Mannen dömdes i november till ett år och åtta månaders fängelse för grov misshandel av Göteborgs tingsrätt. Mot smärtorna fick Hossein starka opiater – under flera månaders tid.

Den 10 januari i år konstaterade läkaren:

”Det är ju inte bra att att stå på starka morfinpreparat så här länge”. Hossein hade blivit beroende och remitterades för metadon-avvänjning på Sahlgrenska, Angereds Närsjukhus och Kungälvs sjukhus. Men läkaren uppger i journalen att väntetiden för behandling är tre månader.

Hossein svettades, blev röd i hyn och såg syner av sin döda mormor, berättar hans familj. Därför försökte han själv sluta med medicinen.

– Han blev väldigt aggressiv när han försökte sluta och fick diarré, så vi ringde läkaren, som sa att det går inte attt sluta själv, han måste trappa ner och gå på metadonbehandling, säger Hosseins syster Sara Tanani Jafari, 36.

Den 27 januari remitterades Hossein igen – den här gången till Östra Sjukhusets psykakut. Från remissen framgår det att han då mådde väldigt dåligt och funderade på självmord.

”Har blivit fången i sitt eget hem”, skrev läkaren.

Läkaren skrev att vårdcentralen inte klarade av att hjälpa honom, och bad om hjälp med akut bedömning och påbörjande av metadonbehandling. Men psykakuten skickade tillbaka Hossein till vårdcentralen.

Den första helgen i mars fick Hossein nog – och åkte till Köpenhamn för att köpa metadon på svarta marknaden. På måndagen var han död. Rättsmedicinalverkets rapport bekräftar att han dog av läkemedelsförgiftning och hade en potentiellt dödlig dos metadon i blodet. Familjen har anmält händelsen till Patientnämnden – och vill nu varna andra som riskerar att hamna i samma situation. De känner sig lurade och svikna av samhället.

– Jag vill att det avslöjas vad vården gör mot våra ungdomar, och att det ska tas på allvar. De ska inte skriva ut så starka mediciner, säger Hosseins mamma Sedigheh Rezaie, 61.

Det är oklart vem som bär ansvaret för Hosseins öde. När det gäller den långa väntetiden för metadonavvänjning säger Kerstin Brunnström (S), ordförande i Sahlgrenska Universitetsjukhusets styrelse, att sjukhuset har ökat antalet platser, men att det inte har räckt till.

- Från politikens sida är riktningen att man ska öka detta, säger hon.

Många blir beroende

Oxykodon är ett starkt morfinliknande läkemedel, en opioid, som oftast används vid vård av cancerpatienter eller efter operationer. Nu varnar Clas Mannheimer, professor i klinisk smärtforskning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Smärtcentrum, Kungälvs sjukhus för allt för liberal förskrivning.

Läkemedlet ska vanligtvis inte användas mer än några dagar vid akut smärta, enligt Mannheimer. Om det ska skrivas ut för icke tumör-relaterad smärta och längre tids bruk, bör det göras av en läkare med särskild kompetens på området – och endast som en sista utväg.

– Det är väldigt viktigt att man följer upp och sköter det noga och att inte de här patienterna valsar runt i vården. Vi får många patienter som har utvecklat ett beroende och far illa av detta, säger han.

Enligt honom har problemet ökat på senare år på grund av mer liberal förskrivning - och de som drabbas har ofta ingenstans att vända sig. Liksom i Hosseins fall kan det vara svårt att få hjälp i missbruksvården.

– De har ju brist på resurser och tar i första hand heroinister. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro