ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hot mot domare vardag i domstol

Urban Brådhe · 12 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Folk hotar att ta livet av sig, löser ut brandlarm och agerar allmänt störande. Sveriges domstolar är långt ifrån några säkra arbetsplatser. Från oktober till den 31 maj i år anmäldes 96 incidenter inom Sveriges Domstolar till Domstolsverket.– En allvarlig händelse var när en man plockade fram en tändare i förhandlingssalen och hotade att tända eld på sig själv, säger Carina Brzezinska på Domstolsverkets säkerhetsavdelning.  En vanlig missuppfattning är att den organiserade brottsligheten ligger bakom det mesta. – Personer med psykisk störning i samband med familjemål – det är där det oftast händer obehagliga saker. Sedan finns det ju rättshaverister som kan sätta en hel domstol i arbete, säger Carina Brzezinska. För att minska antalet incidenter har en del mindre tingsrätter ute i landet lagts ner samtidigt som många nya säkrare domstolslokaler byggts. – Det kan finnas mörkersiffror eftersom domstolarna inte har någon anmälningsplikt till oss gällande incidenter. Om detta ökar eller inte är svårt att säga då rapporteringssystemet är nytt, säger Carina Brzezinska och tillägger att Metro är första tidning att begära ut uppgifterna

Bertil Hübinette satt som hovrättspresident i Göta hovrätt. 2005 hotades han och hans familj.
Bertil Hübinette satt som hovrättspresident i Göta hovrätt. 2005 hotades han och hans familj.

”Någon kommer få skallen inslagen”

Bertil Hübinette, 68, var hovrättspresident i Göta hovrätt. När han 2005 dömde i ett mord- och våldtäktsmål blev han och familjen hotade. – Jag har varit med om mycket under alla mina år men det här var obehagligt. Jag fick många hot via e-post och ett sms efter ett sänkt skadestånd. I sms:et stod ”om du är man att möta mig kommer någon att få skallen inslagen”. Klart det var otrevligt, denna någon måste ha varit jag, säger Bertil Hübinette. Sms-hotet räckte till åtal om hot mot tjänsteman. Bertil väntar fortfarande på domen i Västerås tingsrätt. Han värnar ett öppet, demokratisk samhälle och skaffade aldrig hemlig identitet. – Men det är en oroande och otäck utveckling med hot och incidenter mot landets domstolar och om de ökar. Det är lätt att ta reda på var någon bor och det finns ju bra kikarsikten .

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro