ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hot om könsstympning gav asyl – men Migrationsverket tar strid för avvisning

Anders Göransson · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014

En asylsökande ugandisk kvinna uppger att hon hotas av könsstympning om hon sänds tillbaka till hemlandet. Avvisningen upphävdes i domstol – men nu överklagar Migrationsverket domen till högsta instans.

klar

Artikellänk är kopierad

Könsstympning är ett ingrepp som i vissa kulturer av sedvänja utförs på flickors yttre könsorgan utan att det finns medicinsk grund.
Könsstympning är ett ingrepp som i vissa kulturer av sedvänja utförs på flickors yttre könsorgan utan att det finns medicinsk grund.Foto: Beatrice de Gea/All Over Press

Kvinnan, som är i 35-årsåldern, har berättat att hon i flydde från Uganda för att undgå att bli utsatt för könsstympning av släktingar till hennes avlidne far. Dessa ska ha uppsökt henne i hemlandet och förklarat att hennes stamtillhörighet krävde att ritualen utfördes, fast hon var en vuxen kvinna.

Det ledde till att kvinnan i fjol flydde landet och hamnade i Sverige där hon sökte asyl som skyddsbehövande.

Migrationsverket beslutade att inte bevilja henne uppehållstillstånd, utan avvisa henne till hemlandet. Motiveringen var bland annat att det är i lag förbjudet med könsstympning i Uganda, och att kvinnan kunde söka skydd av hemlandets myndigheter. 

Kvinnan överklagade, och fick rätt i Migrationsdomstolen, som hänvisade till rapporter som visar att könsstympning trots förbudet fortfarande sker på landsbygden i Uganda. Domstolen menar att landets myndigheter inte kan sägas vidta rimliga åtgärder för att skydda kvinnor mot övergreppen. Därför beviljades kvinnan flyktingsstatus och permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Men Migrationsverket är inte nöjd med domen, utan överklagar nu till Migrationsöverdomstolen.

I överklagandet skriver verket att ”med domstolens resonemang som bakgrund torde ett lands myndigheter aldrig kunna anses ha vidtagit rimliga åtgärder för att förhindra att brottsliga handlingar utförs då det, som bekant, existerar brottslighet av olika typer i alla länder, trots uttrycklig lagstiftning som förbjuder viss brottslighet”.

Migrationsverket motiverar också överklagandet med att praxis är oklar och att det behövs ytterligare vägledning från högsta instans.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro