ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hot om massaker lades upp i morse

Metro.se/TT-FNB · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Bild från filmen "Jag testar pistol". 

Bild från filmen "Jag testar pistol". 


klar

Artikellänk är kopierad

På videosajten Youtube finns det just nu flera filmer upplagda av en och samma användare. För fem timmar sedan lade mannen, som skriver att han är 18 år gammal, upp filmen "Skolmassaker i Jokela-skolan". Filmen "Jag testar pistol" är det som visas här ovan. "Skolmassaker i Jokela-skolan" visar först bilden av skolbyggnaden. Efter det visas en man mot en röd bakgrund som siktar på kameran med en pistol. Personen som lagt upp bilderna är troligen samma person som deltagit i ett diskussionsforum om dataspel tidigare. I diskussionsforumet skriver mannen bland annat att våld är det effektivaste sättet att ändra på samhällssystemet. Han riktar också kraftig kritik mot den nuvarande samhällsordningen.

Det är dock inte säkert att gärningsmannen i Jokela är samma person som spridit videosnutten och deltagit i diskussionerna på internet.

En lärare vid Jokelaskolan beskriver för FNB den misstänkte gärningsmannen i skottdramat som militant och radikal. Eleven var intresserad av både yttervänster- och ytterhögerideologier.

Musiken som är satt till Youtube-klippen är samma som användes av Columbine-mördarna Eric Harris och Dylan Clebold använde i de videor som de spelade in inför massakern, enligt CNN.

Läraren Kim Kiuru säger att eleven haft betyg över genomsnittet.Kiuru lyckades själv fly ut ur skolan. Enligt honom sprang den skrikande gärningsmannen omkring i skolan med ett vapen i handen. Skottlossningen började troligen i skolans entréhall.Eleven Miro Lukinmaa säger också att den misstänkte är "intresserad av politik"

Profilen som hade laddat upp filmerna avlägsnades från sajten under eftermiddagen. Det innebär att de videor han lagt upp inte längre syns på sajten.

Videon hann laddas ner minst 200 000 gånger. Enligt You Tubes användarregler kan tjänsten avstänga en profil om de videor som lagts upp strider mot reglerna.

Det finns också flera filmer som hyllar mördare. Bland annat prisas de båda elever vid Columbine-skolan i USA som 1999 sköt ihjäl tolv elever och en lärare.

Flera som utfört massakrer på skolor har fört fram sina motiv via medierna eller på internet.Seung-Hui Cho, som dödade 32 personer på universitetet Virginia Tech, skickade fotografier, videosnuttar och texter till tv-kanalen NBC. I dem skyllde han sitt handlande på onämnda personer som "trängde in honom i ett hörn".Också Eric Harris och Dyland Klebold, som utförde skolmassakern i Columbine, lämnade efter sig videoinspelningar där de förklarade sina motiv. Harris lämnade också efter sig texter på internet och en dagbok.

Chos, Harris och Klebolds budskap finns fortfarande på internet, bland annat på tjänsten You Tube. På nätet hittas också upptagningar från bevakningskameror, nyhetsinslag och material som gärningsmännen själva spelat in i samband med många olika skolskjutningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se/TT-FNB
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro