ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hotad kvinna förlorar sin skyddade identitet

Peter Löwendahl · 26 Okt 2012
Uppdaterad 26 Okt 2012

Foto: Christina Blom


Annelie blir av med sina skyddade personuppgifter – trots att hon och barnen fortfarande lever under hot. Skatteverket anser inte att skyddet behövs längre. – Jag känner mig aldrig säker, säger Annelie.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var när pappan till hennes barn gifte sig med en annan kvinna som helvetet började. Annelie och hennes barn blev hotade, trakasserade och mobbade av sin förra familj. Till slut vågade Annelie inte annat än att fly. 

– Det var en hotfull situation. Men jag hann lösa det innan något hände, säger hon. 

Fram tills alldeles nyligen var hon en av drygt 1 800 göteborgare som lever med skyddade personuppgifter. Det har varit några incidenter under åren, bland annat en bil som följde efter henne. På inrådan av polisen har hon inte anmält några av händelserna, för att inte riskera att röja sig själv. 

När det nu var dags att förlänga skyddet kom chocken – trots att Annelies socialsekreterare intygar hotbilden anser Skatteverket inte längre att hon är i behov av skydd. 

– De säger att det inte har hänt något nytt. Och det är ju det som är själva grejen, att det inte ska hända några nya fall. Om det händer nya fall har ju skyddet misslyckats, säger Annelie. 

Git Meze på Partilles kvinnojour har trots många års erfarenhet och kontakter med utsatta kvinnor aldrig hört talas om något liknande. 

– Jag är förvånad och väldigt oroad och bekymrad. Det är ett väldigt bra skydd och ett sätt att känna en trygghet. Ska man då ta bort den tryggheten? säger hon och påminner om det senaste fallet som slutade med att kvinnan mördades.

– Det sa man till den här kvinnan som dödades som kom från Norge, hon fick inget skydd. 

För Annelies del är framtiden nu oklar. Att de ska bli lämnade ifred av den familj som en gång tvingade henne att fly ser hon inte som möjligt. 

– Det enklaste scenariot är att vi blir trakasserade och att vi inte får leva ett fritt liv, att vi inte ska få känna oss säkra. 

– Det värsta scenariot är att det verkligen händer någonting, att jag och mina barn blir misshandlade eller dödade.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro