ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hotad spindel ska räddas i Sjöbo

Johan Mårtensson · 13 Dec 2013
Uppdaterad 14 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Länsstyrelsen skåne

Den är extremt hotad och finns bara i på en plats i landet – i Vitabäckshällorna i Sjöbo kommun. Nu satsar länsstyrelsen i Skåne på att utöka reservatet för att rädda nyckelpigespindeln.

– Fler arter kan dra nytta av det, men vi gör det för nyckelpigespindlarnas skull, säger  Gunilla Lundh, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.  

Det är en omfattande satsning, som består av såväl intrångsersättning till markägaren som skötsel av reservatet.

– Det får absolut inte växa igen och bli skuggigt. Vi måste ta bort vissa träd och buskar och räfsa en hel del. Och det ska vara glest mellan grästuvorna, säger Gunilla Lundh . 

Att reservatet blir 22 hektar större kommer att ha stor betydelse för nyckelpigespindeln, och förhoppningen är att arten ska spridas även utanför reservatets gränser. Ytterst få människor besöker platsen, så spindlarna får lugn och ro.  

– Det är inte ett av de mer publika områdena. Där är mest fuktängar och blöt mark, säger Gunilla Lundh

Förutom i Vitabäckshällorna finns nyckelpigespindeln i mycket begränsad omfattning i bland annat Storbritannien och i isolerade fickor i Alperna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro