ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hotade med bomb på flygplan – nu utvisas han från Sverige

Emmelie Wallroth · 14 Nov 2014
Uppdaterad 14 Nov 2014

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Mannen uppgav att det låg en bomb i bagageutrymmet och planet tvingades nödlanda på Landvetter. Nu tvingas mannen lämna Sverige.

Det var den 25 april som den 48-årige mannen, som är rysk medborgare, bombhotade ett Norwegian-plan som var på väg från Danmark till Norge.

Flygplan nödlandade efter bombhot

Mannen uppgav att det fanns en bomb ombord i bagageutrymmet – och planet tvingades ner på Landvetter i Göteborg. Planet landade lugnt och de 94 personerna som befann sig ombord fick lämna planet.

I juli dömdes mannen till ett och ett halvt års fängelse för luftfartssabotage, men hotade med ”nya aktioner” om han skulle utvisas tillbaka till Ryssland. Mannen ville ha asyl i Sverige och varnade för att en utvisning skulle ”motverka syftet med bombhotet”.

Bombhotade plan – ville ”hämnas på Sverige”

I förhör uppgav mannen att han ville hämnas efter att han år 1993 utvisades till Ryssland för en liknande kapning i Sverige. Den gången hade han två handgranater med sig ombord och bakgrunden till hotet var att han ville ”slippa strida i kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Men nu utvisas alltså mannen igen och får tidigast besöka Sverige igen år den 3 oktober år 2024.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro