ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hotell för hemlösa blev världsnyhet

Hanna Anander · 22 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013
Hagaparken. "Här bor du centralt med stadens alla faciliteter inom räckhåll".

Hagaparken. "Här bor du centralt med stadens alla faciliteter inom räckhåll". Foto: Håkan Ludwigson


Ett minst sagt annorlunda hotell där gästerna kan pröva på hur det är vara hemlös. Konceptet Faktum Hotels” har fått stor uppmärksamhet i medier runt om i världen – och nu kan det komma att spridas.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns drygt 3 400 hemlösa i Göteborg och en del av dem tvingas ibland sova under bar himmel. För att uppmärksamma hemlöshetfrågan på ett nytt sätt så startade gatutidningen Faktum därför ”Faktum Hotels” i november. Man har valt ut tio platser i Göteborg där hemlösa kan tänkas tillbringa natten, och gjort dem möjliga att boka, precis som vilket hotellrum som helst.

- Det har gått bra, det är väl ungefär tusen nätter som har bokats, säger tidningens chefredaktör Aaron Israelson.

En natt på platser som Hagaparken, Götatunneln och Slottsparken kostar 100 kronor. Man kan boka till sig själv eller ge bort i present, vilket det är många som har gjort. Och pengarna kommer nu ha stor betydelse för tidningens verksamhet, enligt chefredaktören.

- De kommer innebära att vi kommer kunna erbjuda jobb till ännu fler hemlösa, det kommer också att göra att vi kan ge mer stöd till våra försäljare, säger Aaron Israelson.

Tidningen hoppas så småningom kunna exportera idén till andra gatutidningar, och den kommer presenteras på en internationell konferens i sommar. Men konceptet har redan fått stor uppmärksamhet i utländska medier, vilket inte förvånar chefredaktören.

- Nej, det är en väldigt bra idé och ett smidigt, enkelt och talande koncept. Men det är klart att vi blev lite tagna på sängen när Huffington Post och brittiska The Daily Telegraph hörde av sig, säger Aaron Israelson.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Anander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro