ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hotellet gör miljonvinst på väldigt obehaglig miljö”

Moa Kärnstrand · 4 Jun 2012
Uppdaterad 4 Jun 2012
Hotellet gör miljonvinst på ”väldigt obehaglig miljö” Enligt de tidigare anställda uppmanades personalen att inte prata med de boende och inte vara för hjälpsamma mot dem. – Det var ett föräldrapar med ett litet barn som bodde där, de var jätterädda, de kom till mig varje kväll och bad om hjälp. De fick inbrott i sitt rum och fick saker värda flera tusen stulna, berättar Johan, som uppskattar att det ständigt fanns mellan 10 och 20 barn boende på hotellet.

Hotellet gör miljonvinst på ”väldigt obehaglig miljö” Enligt de tidigare anställda uppmanades personalen att inte prata med de boende och inte vara för hjälpsamma mot dem. – Det var ett föräldrapar med ett litet barn som bodde där, de var jätterädda, de kom till mig varje kväll och bad om hjälp. De fick inbrott i sitt rum och fick saker värda flera tusen stulna, berättar Johan, som uppskattar att det ständigt fanns mellan 10 och 20 barn boende på hotellet. Foto: Christina Blom


Barnfamiljer som bor tillsammans med missbrukare och psykiskt sjuka. Ensamma anställda som är förbjudna att ringa polis och ambulans. Så beskriver tidigare anställda Mini-Hotel, där kommunen årligen lägger miljoner på att placera personer utan hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare kunnat avslöja att kommunen lägger miljoner årligen på att placera hemlösa på hotell. Efter avslöjandet har Metro grävt vidare i fallet Mini-Hotel, det mest anlitade vandrarhemmet, och bilden som framkommer visar en allt annat än god miljö att vistas på för de många barnfamiljer som placeras av kommunens socialtjänster. – De flesta vågade inte ens gå ut till det gemensamma köket efter en viss tid, säger Johan, en av de tidigare anställda.

Han och flera andra tidigare anställda vittnar som samma sak: En vandrarhemsverksamhet som enbart drivs för att ta in placerade från socialtjänsterna, en blandning av missbrukare, svårt psykiskt sjuka, familjer med många små barn och nyanlända flyktingar. – När det ringde vanliga turister och vill ha rum var vi tillsagda att säga nej, säger Johan.

I affärsidén att endast ta in socialtjänstens klienter ingick också att ta mycket bra betalt, enligt Dana, som jobbade ett halvår på hotellet. – De tog sådana överpriser. Jag kunde bli tillsagd att ta 1 295 för en natt, ägarna vet att socialtjänsten är desperata om de ringer sent.

Då man konsulterar hotellets hemsida kostar ett dubbelrum 500 kronor.

Enligt de tidigare anställda som Metro varit i kontakt med och som jobbat på hotellet vid olika tidpunkter, ska det endast ha anställts unga mellan 19 och 22 år, som arbetade ensamma på kvällarna i det cirka 30 rum stora vandrarhemmet. – Vi fick absolut inte ringa polisen eller ambulansen om det hände något. Jag ringde ambulansen en gång när någon tagit en överdos och då fick jag världens utskällning. Ägarna vill inte att grannarna ska se, säger Karin, en annan ex-anställd. – En gång blev det nästan gängslagsmål, som jag fick gå in och lösa själv, berättar Johan.

Många av de boende är vanliga människor, men få av dem placeras akut så som kommunen menar är tanken med hotellplaceringarna. Enligt de tidigare anställda handlade det alltid om månader. – Till och med år. Jag kan inte minnas att det var någon som både kom och flyttade under de tre månader jag var där, säger Karin, som liksom de andra tidigare anställda beskriver hotellet som en miljö inte lämpad för barnfamiljer:

– Det var en kille, en missbrukare, som gick omkring och blödde hela tiden, han skar sig och ibland smetade han in hela toaletten och skärbrädorna i köket med blod, säger Karin. – Det var rent kaos. En väldigt obehaglig miljö.

Fotnot: Dana, Johan och Karin är fingerade namn.

Gör en vinst på 1,3 miljoner

Ägaren av Mini-Hotel är en 47-årig kvinna boende i Linné. När Metro kontaktar Mini-Hotels receptionist uppger hon att hon själv inte får prata, men lovar ett antal gånger att de ansvariga ska återkomma.

När Metro ringer för sista gången före publicering har svaret ändrats:

– En anhörig har varit allvarligt sjuk, så de har fokuserat allt på det, säger hon.

Var det samma situation för ett antal veckor sedan då Metro också försökte nå de ansvariga?– Då var de på semester.

Mini-Hotel gjorde 2010 en vinst på knappt 1,3 miljoner och hade därmed en vinstmarginal på drygt 20 procent – mycket bra i bolagssammanhang. 

Fyrtiosjuåringen äger förutom Mini-Hotell ett antal andra hotell runt om i Göteborg samt en juristfirma med inriktning på social- och familjerätt och drog in en årslön på 800 000 kronor 2010.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro