ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hoten ökar i Stockholms kollektivtrafik

metro · 5 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013

Hot, förolämpningar och slag. Metros kartläggning visar att hoten drastiskt har ökat mot personalen i Stockholms kollektivtrafik. "Vi går till jobbet för att jobba, inte för att bli utsatta för våld", säger Edgardo Luan, skyddsombud.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en nedgång i samband med att kontanterna togs bort har hoten och våldet ökat igen, berättar Peter Boström,  som kör buss i Södertälje och  är facklig ordförande på Kommunal vid bussbolaget Nobina.
Efter en nedgång i samband med att kontanterna togs bort har hoten och våldet ökat igen, berättar Peter Boström,  som kör buss i Södertälje och  är facklig ordförande på Kommunal vid bussbolaget Nobina.Foto: Henry Lundholm

Metro har granskat anmälningar till Arbetsmiljöverket, gällande hot mot personalen i Stockholms kollektivtrafik.

Hoten har ökat kraftigt sedan 2009 – och enligt båda fack och arbetsgivare som Metro pratat med, är mörkertalet antagligen stort.

2009 anmäldes 39 hot mot personalen i kollektivtrafiken till Arbetsmiljöverket. 2012 hade siffran mer än tredubblats – 141 anmälningar.

– Vi ser väldigt allvarligt på det och vi har flera gånger anmärkt att det är alldeles för ofta att det förekommer att vår personal hotas och misshandlas, säger Edgardo Luan, skyddsombud vid SEKO, på MTR, som driver tunnelbanan.

– Det har blivit värre, nog tredubblats det senaste året. Nyligen blev en i personalen i t-banan attackerad då han skulle kontrollera ett kort och fick åka till sjukhus efter att slagit i huvudet, säger Edgardo Luan.

De tre största aktörerna inom Stockholms kollektivtrafik, MTR, Nobina och Keolis, är även de företagen som anmält flest hot.

Men samtidigt har man tidigare varit dåliga på att rapportera in hot och incidenter, vilket statistiken från Arbetsmiljöverket visar.

Företagen uppger att de har arbetat intensivt på att förbättra de egna rutinerna för anmälningar.

– Vi har utbildningar och pratar med alla anställda om vikten att anmäla. Det är ett problem, alla dessa hot är kanske inte till liv och lem, men det är en belastning för medarbetarna, säger Lars Nyström, arbetsmiljöchef på MTR.

En orsak till att antalet hot har ökat, tror facken beror på att personal, som bussförare, måste kontrollera resenärers biljetter.

– Vi vet att det ökat väldigt, väldigt snabbt. Det var en nedgång när man avskaffade kontanter på bussarna. Men sedan dess har det trendmässigt ökat väldigt fort, och det är alla möjliga sorters hot och våld, säger Peter Boström, facklig ordförande på Kommunal vid bussbolaget Nobina.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro