ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hovrätten sänker straffet på sexbrott mot barn – varade inte länge nog

Malin Hansson · 12 Jul 2016
Uppdaterad 12 Jul 2016
Mannen född 1955 döms i hovrätten för våldtäkt och sexuella övergrepp mot den åttaåriga flickan och sexuella övergrepp även mot ett annat barn.

Mannen född 1955 döms i hovrätten för våldtäkt och sexuella övergrepp mot den åttaåriga flickan och sexuella övergrepp även mot ett annat barn. Foto: Pilchards / Alamy


En man i 60-årsåldern tog vid flera tillfällen en åttaårig flicka på brösten och slickade henne mellan benen. Tingsrätten dömde mannen till tre år och sex månaders fängelse. Nu sänker hovrätten straffet – ett av övergreppen höll på så kort tid att de inte anser att det kan klassas som våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid två tillfällen 2014 har en man i 60-årsåldern i nedre Norrland tagit på en åttaårig flickas kön och slickat henne mellan benen. I tingsrätten dömdes mannen för två fall av våldtäkt mot den åttaåriga flickan. Han har även befunnits skyldig till sexuellt övergrepp mot barn i flera fall och sexuellt ofredande i flera fall, och dömdes i tingsrätten till fängelse i tre år och sex månader.

Men hovrätten ändrar nu domen och sänker straffet då de anser att flickan endast utsatts för en våldtäkt.

Hovrätten skriver att mannen ena gången slickade flickan mellan benen i cirka en mniut, vilket hovrätten anser är så pass länge att kränkningen är jämförlig med samlag. Det andra övergreppet ska enligt mannen egen utsago pågått i några, max 20 sekunder och enligt hovrätten är den handlingen, ”med hänsyn till att det inte är utrett att den pågått under längre tid än några sekunder inte sådan att den med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”.

Därför ändrar hovrätten tingsrättens dom till ett fall av våldtäkt mot barn och det andra fallet som sexuellt övergrepp mot barn.

►LÄS MER: Kolumn: Ditt osmakliga skämt gör våldtäkt till vardag

I och med att hovrätten bara dömer för ett fall av våldtäkt mot barn bedömer de också att straffvärdet för mannens gärningar är lägre än vad tingsrätten dömt. Istället för 3 år och 6 månaders fängelse döms mannen i 60-årsåldern till fängelse i 2 år och 6 månader. Hovrätten sänker också mannens skadestånd till åttaåringen, som får 195 000 jämte ränta. 

►LÄS MER: Debatt:  Massi Fritz: Sluta dalta med våldtäktsmän – inför hårdare straff

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro