ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hovrättens dom: "Kulturprofilen" döms för två våldtäkter

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 3 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018
Den så kallade Kulturprofilen - Jean-Claude Arnault – döms nu av hovrätten för två fall av våldtäkt.

Den så kallade Kulturprofilen - Jean-Claude Arnault – döms nu av hovrätten för två fall av våldtäkt. Foto: ORRE PONTUS/Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Den så kallade Kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes till två års fängelse i tingsrätten. Nu dömer hovrätten honom för ytterligare en våldtäkt, och sätter straffet till två och ett halvt års fängelse. "I dag har rättvisan segrat", skriver kvinnans biträde till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I oktober dömde Stockholms tingsrätt Jean-Claude Arnault till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Övergreppet begicks i oktober 2011.

Han dömdes även till att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan, men friades från en annan anmäld våldtäkt mot samma kvinna i december 2011.

Den så kallade kulturprofilen har hela tiden nekat till brott, och överklagade domen.

Hovrätten skärper straffet

På måndagen meddelade hovrätten Arnault även döms för våldtäkt vid den andra händelsen.

Hovrätten anser att kvinnan har gett ett trovärdigt intryck. ”Hennes berättelse får även i centrala delar starkt stöd av vad flera vittnen uppgett att målsäganden berättat för dem. Hovrätten bedömer att målsägandens och vittnenas uppgifter är tillförlitliga och att bevisningen sammantaget är tillräcklig för en fällande dom”, skriver hovrätten på sin hemsida.

Hovrätten skärper även straffet och dömer Arnault till två och ett halvt års fängelse.

Kvinnans biträde: I dag har rättvisan segrat

Advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för kvinnan, skriver i ett mejl till Metro:

”I dag har rättvisan segrat. Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord. Att få upprättelse innebär också att min klient äntligen kan gå vidare i livet.”

Vidare skriver Massi Fritz att ”Domen visar att allas likhet inför lagen råder och att gamla brott som polisanmäls kan leda  till fällande dom. Den tilltalade har inte särbehandlats. Han har häktats, förts in och ut i rättssalen med handfängsel på av  säkerhetsskäl och han har nu också dömts av två instanser. Domen är både rättvis och modern”.

Metro har sökt Arnaults advokat.

pil
Det här har hänt

I slutet av november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademien. Han nekar till brott.

En advokatutredning som Svenska Akademien beställt visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits i samband med Nobelprisöverläggningar. Advokatutredningen rekommenderar också Akademien, som ger ekonomiskt stöd till kulturprofilens verksamhet, att polisanmäla verksamheten för ekonomisk brottslighet.

Svenska Akademien delas upp i två läger – de som stödjer Katarina Frostenson och de som inte gör det. Den 12 april beslutar Sara Danius, som velat få bort Frostenson, att lämna både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Sedan tidigare har tre ledamöter lämnat sina stolar i protest mot hur Sara Danius behandlats.

Akademien lämnar i april över advokatutredningen till Ekobrottsmyndigheten och mot slutet av månaden bekräftar myndigheten att en förundersökning inletts om ekonomisk brottslighet.

I början av maj kommer beskedet: Det blir inte något Nobelpris i litteratur 2018 och utdelningen skjuts upp till 2019. Den 12 juni väcks åtal väcks mot Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt.

Arnault döms den 1 oktober till två års fängelse i Stockholms tingsrätt för en av våldtäkterna och frias från den andra.

Källa: Källa: TT/Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro