ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hozan, 26, är beroende av att knäcka fingrarna – därför låter det

Johan Wikén · 24 Okt 2015
Uppdaterad 24 Okt 2015
Hozan knäcker alla leder i kroppen.

Hozan knäcker alla leder i kroppen. Foto: Privat


Vissa älskar det, andra hatar det. Att knäcka fingrarna är onekligen en vattendelare. För Hozan Yusef Yakob, 26, är det ett beroende. Jag knäcker minst 10-15 gånger per dag”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Antingen gör du det själv eller så känner du någon som knäcker fingrarna. Det är helt enkelt ett mycket vanligt beteende. För Hozan Yusef Yakob, 26, räcker det inte med fingrarna.

– Jag är nog en av de få människorna på planeten som knäcker hela kroppen. Nacken, armbågen, fingrarna, knäna – jag knäcker allt.

Varför han gör det? För att han tycker det är skönt.

– Jag slappnar av och känner mig mer redo. Men jag har kompisar som tycker det är obehagligt, säger Hozan Yusef Yakob.

►LÄS MER: Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

Under telefonsamtalet med honom hörs flera högljudda knak. Inte så konstigt med tanke på att han knäcker fingrarna minst 10-15 gånger varje dag.

– Jag har pratat med läkare om det men jag vet inte om det är farligt. Det finns många olika uppgifter om det.

Forskare har länge försökt ta reda på vad som egentligen händer inne i fingret när någon knäcker med fingrarna. Teorierna har varit många. Men i våras ville forskare från University of Alabama en gång för alla klargöra vad som faktiskt händer. Därför använde de sig av en magnetkamera för att se inuti leden när fingrar knäcktes.

Det visade sig att en gasfylld hålighet bildades på mindre än 310 millisekunder inuti fingerleden vid varje fingerknäck.

– När ledytorna separeras finns ingen mer ledvätska som kan fylla tomrummet, varpå en hålighet uppstår, och det är när den bildas som det där ljudet kommer, sa Greg Kawchuk, studiens huvudförfattare, i våras enligt TT.

Och forskarna har inte kunnat hitta några belägg för att det skulle vara farligt med regelbundet knäckande.   Här kan du se filmen som visar vad som händer vid knäckande.

LÄS MER: Marcus, 26, fick panik utan Lypsyl – så blev han av med beroendet

Foto: Alamy
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro