ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HRW: Israel dödade flyende civila

TT · 5 Aug 2014
Uppdaterad 5 Aug 2014

Foto: TT


Israelisk militär anklagas för att ha skjutit ihjäl obeväpnade civila palestinier på flykt undan bombningarna på Gazaremsan. En människorättsorganisation anser att det kan handla om krigsbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Human Rights Watchs rapport bygger på intervjuer med civila palestinier som flytt från byn Khuzaa i södra Gaza till staden Khan Yunis.

Israel hade uppmanat boende i Khuzaa att lämna byn före den 21 juli, och flera som inte hade gjort det vittnar om hur de besköts av israeliska soldater. Minst två ska ha dödats och flera skadats i olika incidenter under perioden 23—25 juli.

I ett hus hade över hundra civila gömt sig för att söka skydd mot bomberna. När israeliska soldater beordrade dem att komma ut sköts den man som först lämnade huset, trots att han höll armarna uppsträckta. Han skadades allvarligt.

- Att uppmana familjer att fly från strider gör dem inte till rättmätiga mål bara för att de inte kan (fly), och att medvetet attackera dem är krigsbrott, säger HRW:s regionchef Sarah Leah Whitson.

Ilana Stein, talesperson på israeliska utrikesdepartementet, ger inte mycket för rapporten.

- HRW är en av många organisationer som slänger sig med ensidig information som bygger på enskilda vittnesmål. Vi kommer att utreda uppgifterna och se om det ligger något i dem, säger hon till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro