ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hudcancer dödar lika många som trafiken

Ann Hagman · 3 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sandra Axelsson, Samer Ibrahim och Petra Axelsson solar i Tantolunden. – Jag tänker inte alls på hudcancer om jag ska vara ärlig, säger Sandra. – Jag använder alltid solskyddsfaktor 30 när jag solar, säger Samer. Jag tänker på hudcancer varje gång jag är i solen.

Sandra Axelsson, Samer Ibrahim och Petra Axelsson solar i Tantolunden. – Jag tänker inte alls på hudcancer om jag ska vara ärlig, säger Sandra. – Jag använder alltid solskyddsfaktor 30 när jag solar, säger Samer. Jag tänker på hudcancer varje gång jag är i solen. Foto: Lotta Imberg


Solen främsta orsaken till malignt melanom

klar

Artikellänk är kopierad

Vi solar mer och mer. Men få tänker på riskerna. Uppemot 450 svenskar dör av hudcancer varje år.Mellan år 1997 och 2005 ökade antalet döda i malignt melanom med 25 procent, enligt Socialstyrelsen. Det innebär att uppemot 450 svenskar dör av hudcancer varje år. Det är ungefär lika många som omkommer i trafiken.

Enligt Statens strålskyddsinstitut ligger UV-strålning bakom 80–90 procent av alla hudcancerfall i Sverige. Därför varnar nu både Cancerfonden och försäkringsbolaget If för solen – som den enskilt största orsaken till malignt melanom.– Det är kopplat till att vi solar mer. Vi har bättre ekonomi och reser på solsemester även på vintern, säger Britta Hedefalk, sjuksköterska som arbetar med cancerprevention på Cancerfonden.

2 300 svenska män och kvinnor fick diagnosen malignt melanom 2006. Enligt cancerfonden är den största riskgruppen barn som bränner sig i solen. Ett annat högriskmoment är att bränna sig för hårt vid upprepade tillfällen. Om man gör det i tidig ålder dröjer det i regel till senare i livet innan sjukdomen uppkommer. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro