ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hudexperten: Så undviker du ovälkomna finnar

· 7 Sep 2016
Uppdaterad 7 Sep 2016
Ett tips för att undvika finnar är att undvika feta och oljiga produkter, enligt experten.

Ett tips för att undvika finnar är att undvika feta och oljiga produkter, enligt experten. Foto: Alamy


De flesta av oss har nog vaknat upp en morgon och insett att man har fått en liten kompis på pannan eller näsan. Är man poppis har man kanske flera av dem i ansiktet. Men hur undviker man att få finnar? Metro har pratat med hudexperten Marie Lodén.

klar

Artikellänk är kopierad

Finnar kan uppstå av varierande orsaker som till exempel hormoner, stress och oro enligt hudexperten Marie Lodén.

– Man kan få finnar på grund av en ökad talgproduktion, att talgkörteln täpps igen och att bakterierna i huden skapar inflammation. Det kan också handla om hur man psykologiskt och emotionellt mår, förklarar hon.

LÄS MER: Marcus, 18, blev av med sin svåra acne – nu vill han visa andra att det är möjligt

Många unga får finnar under tonåren men som senare brukar försvinna med tiden. Men för en del kan finnarna fortsätta att uppstå.  

– Det finns mycket som ska skötas i huden och ibland så funkar inte allting på bästa sätt. Är inte huden i rätt balans då blir det en blemma. Ibland kan hudvårdsprodukter ställa till det och reta upp huden. Om huden då blir förtjockad kommer inte talgen ut.

Till skillnad från resten av kroppen har just ansiktet och skuldrorna många talgkörtlar vilket leder till att man lättare kan få finnar i just de områdena, enligt Marie Lodén.

LÄS MER: Läkaren: Så farligt är det att vara beroende av nässpray

– Det vanliga sättet för att bli av med dem är att använda salicylsyra som finns på apoteket, för att hålla talgkörtlarna öppna. Det kan man också använda i förebyggande syfte som man applicerar på hela området där man brukar få finnar, tipsar hon.

Ett annat tips för att hålla finnar borta är att undvika feta och oljiga produkter för att inte täppa igen talgkörtlarna. Lite sol kan också hjälpa till då den motverkar inflammation i huden. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro