ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

HUI: Matpaket till Syrien får inte bli årets julklapp

· 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014
Matpaket till Syrien kan, än så länge, inte bli årets julklapp.

Matpaket till Syrien kan, än så länge, inte bli årets julklapp. Foto: Röda Korset


klar

Artikellänk är kopierad

Inom ett par veckor utser HUI, som ägs av Svensk Handel, årets julklapp. Röda Korset har tagit saken i egna händer och nominerat sin egen julklapp – ett matpaket till Syrien till utmärkelsen, men den kvalar inte in.

Det finns tre officiella kriterier som årets julklapp ska uppfylla – produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal och dessutom representera den tid vi lever i. Röda Korset menar att deras matpaket till Syrien, som går att köpa via organisationens hemsida, uppfyller alla tre kriterier. Därför har de nu nominerat matpaketet till årets julklapp. 

– Så lite som en hundradel av vår gemensamma julklappsbudget skulle kunna ge fler än 2 miljoner människor i Syrien basförnödenheter i en månad, säger Morgan Olofsson, kommunikationschef på Röda Korset i ett pressmeddelande.

Bland tidigare vinnare av titeln årets julklapp finns till exempel spikmatta, pokerset och det elektroniska husdjuret.för att få utmärkelsen måste man också uppfylla ett outtalat kriterium som Röda Korsets förslag inte gör. 

– Ett grundläggande kriterium, som man skulle kunna säga är outtalat, är att årets julklapp är en produkt eller en tjänst som säljs i svensk detaljhandel och det vette tusan om Röda Korsets idé gör, säger Fredrik Kolterjahn på konsultbolaget HUI Research som utser årets julklapp.

– Det är en behjärtansvärd julklapp som de föreslår. Frågan är viktig, det är inte så mycket att säga om det, tillägger han.

Fredrik Kolterjahn har dock en möjlig lösning på problemet. 

– Om det är så att det är en paketerad vara eller tjänst man kan köpa i butik då skulle den absolut kunna vara med i diskussionen om årets julklapp.

Morgan Olofsson är glad att HUI håller med om att frågan är viktig och tycker att det är en bra idé att sälja matpaketen via detaljhandeln.

– Det kanske är en uppmaning till detaljhandeln. I en tid då kärleksbudskapet ska lyftas så gäller det att inte bara tänka på råsaftscentrifugen utan också på de medmänniskor vi har där ute som har behov av hjälp. Sedan är internethandel en modern sak. Det är synd att det bara är detaljhandeln som räknas. Lovar de oss att vi får utmärkelsen finns det en möjlighet för oss att få ut paketen i detaljhandeln, säger Morgan Olofsson.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro