ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Huka dig – jordens undergång är här ... igen

Johan Wikén · 23 Sep 2015
Uppdaterad 23 Sep 2015
Asteroiden på bilden finns inte på riktigt och den kommer inte att utplåna oss.

Asteroiden på bilden finns inte på riktigt och den kommer inte att utplåna oss. Foto: Alamy


Var fjärde svensk är orolig för jordens undergång, visar en undersökning från Yougov. Med all rätt – om man ska tro domedagsprofeterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det dags igen. Enligt spekulationer kommer jorden att gå under i dagarna, närmare bestämt mellan den 22 och 28 september. En gigantisk asteroid är nämligen på väg mot oss i full fart – med kraft att utplåna vår planet. Det enligt rykten som har florerat i flera år i forum för självutnämnda bibelexperter, rapporterar Huffington Post.

Nasa har dock dementerat ryktena. Enligt myndigheten är det bara 0,01 procents risk att en farlig asteroid träffar jorden inom de närmaste 100 åren.

►LÄS MER: Så många svenskar tror att de kommer hamna i helvetet

Trots att 100 procent av alla domedagsprofetior hittills har visat sig vara falska finns det ändå en oro för jordens undergång bland svenskarna. I en undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro, uppger var fjärde person att hen är orolig för jordens undergång. Fyra procent av alla tillfrågade tänker på det ofta, men bara två procent tror att det kommer ske under deras livstid.

Den troligaste orsaken till jordens undergång är enligt svenskarna miljöförstöring, var tredje person valde det alternativet. Men även att solen dör, ett tredje världskrig eller ett meteoritnedslag kan vara orsaker till undergången enligt undersökningen. Men de flesta, 74 procent, oroar sig inte alls för jordens undergång.

LÄS MER: Stephen Hawking varnar: Vi överlever inte 1000 år till på jorden

Här är några andra gånger då jorden skulle ha gått under:

21 december 2012: Den kanske mest populära domedagsprofetian de senaste åren. ”Experter” på den gamla mayakalendern hade räknat ut att jorden skulle gå under den 21 december 2012. Vissa nyhetsmedier sände till och med live-tv under dagen med anledning av undergången. Men ingenting hände.

21 maj 2011: Domedagsprofeten Harold Camping hävdade bestämt att domedagen skulle inträffa. Något han hade räknat ut med hjälp av matematik. Men Camping hade räknat fel förr. Tidigare hade han pekat ut jordens undergång både 1988 och 1994. Domedagsprofeten gick under jorden när han misslyckats ännu en gång.

År 2000: Runt millenniumskiftet rådde domedagshysteri i världen. Datorer skulle slås ut och kärnkraftverk skulle drabbas av härdsmälta. I själva verket blev det inget annat än ett vanligt nyårsfirande.

10 november 1993: Ukrainskan Maria Devi Khristos förutspådde jordens undergång. Tusentals personer samlades i Kiev på det utpekade datumet och inväntade katastrofen – som aldrig kom. I stället dömdes Maria Devi Khristos till fängelse för sin uppvigling.

LÄS MER: Polisen inför jordens undergång: Erkänn ett mord

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro